Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Demonstraties Bangkok gaan door

17 mei 10

Kijk of luister naar: Demonstraties Bangkok gaan door

In Bangkok zijn het leger en de antiregeringstroepen de afgelopen dagen verwikkeld in felle gevechten. Al zeker meer dan 35 mensen zijn om het leven gekomen en meer dan 240 mensen gewond geraakt.


Ultimatum
Duizenden Thai hebben vandaag een ultimatum van de autoriteiten om de betogingen te staken naast zich neergelegd. Vijfduizend aanhangers van de oppositie waren na het verstrijken van de deadline nog aanwezig in het uitgestrekte verzetsbolwerk in het centrum van Bangkok. De autoriteiten hadden geëist dat de betogers uiterlijk om 15.00 uur (lokale tijd) hun kampement moesten verlaten. Alle aanwezigen in het oppositiekamp riskeren volgens de Thaise autoriteiten twee jaar gevangenisstraf, nu ze het meest recente ultimatum hebben genegeerd. Voorts zouden ze het slachtoffer kunnen worden van "terroristische aanvallen" binnen het kamp.

Noodtoestand
De Thaise regering wijst onderhandelingen met de 'roodhemden', antiregeringsbetogers, af en heeft de noodtoestand inmiddels uitgebreid naar 22 provincies.

'Rode commandant'
De meest recente geweldsuitbarsting begon donderdag, toen Khattiya Sawasdipol, de militair leider van de antiregeringsbetogers, in zijn hoofd werd geschoten terwijl hij een gesprek voerde met een journalist. De 'Rode Commandant' is vanmorgen aan zijn verwondingen bezweken.

Overleg
Nattawut Saikua, een van de leiders van het Verenigde Front voor Democratie en tegen Dictatuur, riep het leger gisteren op de troepen terug te trekken uit de omgeving van het kampement van de duizenden betogers. Verder pleitte hij voor overleg tussen beide partijen, waarbij de Verenigde Naties een bemiddelende rol zouden kunnen spelen. "Wij stellen geen andere voorwaarden. We willen geen mensen meer verliezen", aldus de oppositieleider.

Stap terug
Ook oud-premier Thaksin Shinawatra van Thailand heeft zijn landgenoten opgeroepen een stap terug te doen. Thaksin vraagt in zijn verklaring aan de Thaise overheid en de betogers "van de afgrond weg te lopen" en nieuwe onderhandelingen te beginnen. De oud-premier riep de Verenigde Naties op de onderhandelingen te organiseren. Veel van de protesterende roodhemden zijn aanhangers van Thaksin, die in het buitenland verblijft nadat hij in 2006 na een militaire staatsgreep was verdreven.

Voorwaarde
Maar de regering weet niet van wijken en ziet dus niets in het voorstel van de oppositie. "Als ze écht willen praten, dan moeten ze geen voorwaarden stellen zoals het terugtrekken van troepen", aldus de hoogste ambtenaar van premier Abhisi Vejjajiva.

Negatief reisadvies Bangkok
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen af naar de Thaise hoofdstad Bangkok te reizen. Wel kunnen ze via de luchthaven van Bangkok reizen, alleen wordt afgeraden de stad in te gaan. Voor de rest van Thailand geldt geen negatief reisadvies. Buitenlandse Zaken raadt reizigers hoe dan ook aan samenscholingen en demonstraties te mijden en zich goed te (laten) informeren over de actuele ontwikkelingen.

In NOVA vanavond een ooggetuigenverslag vanuit Bangkok van VRT-collega Tom Van de Weghe.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief