Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chauffeurs: We moesten liegen over gifladingen Trafigura

17 mei 10

Kijk of luister naar: Chauffeurs: We moesten liegen over gifladingen Trafigura

Zij vervoerden het afval van het schip de Probo Koala vier jaar geleden: een groep Ivoriaanse chauffeurs bekent voor het eerst dat ze voor olieconcern Trafigura valse verklaringen hebben ondertekend. Volgens de mannen mochten ze bijvoorbeeld niet zeggen dat ze ziek zijn geworden van het afval.


Proces
Een advocaat van Trafigura zou de chauffeurs hebben voorgehouden dat ze konden helpen een proces te winnen tegen de Ivoriaanse slachtoffers, in London en eventueel ook Nederland.

Opgebiecht
De chauffeurs hebben hun verhaal opgebiecht tegen de milieuorganisatie Greenpeace. Die heeft in Nederland aangifte gedaan wegens vervalsing van getuigenissen.

Controle
Het verhaal van de chauffeurs en de controle van de feiten, is tot stand gekomen in samenwerking met Greenpeace, de Volkskrant en diverse buitenlandse media.

Wederhoor
Uiteraard heeft NOVA Trafigura en advocatenkantoor Macfarlanes om wederhoor gevraagd. In een uitgebreide schriftelijke reactie zeggen ze onder andere het volgende:

* Macfarlanes verwerpt (mede namens Trafigura) categorisch elke beschuldigingen door de chauffeurs van de hand.

* In de mail erkent Macfarlanes dat er verschillende gesprekken zijn gevoerd met de chauffeurs, o.a. in Marokko en Burkina Faso en dat er getuigenverklaringen zijn opgesteld. Maar dit is gebeurd om de feiten rondom de dumping vast te stellen, mede met oog op een rechtszaak in London. Macfarlanes erkent dat er reis- en verblijfkosten en inkomstenderving is vergoed en dat er begin dit jaar een bedrag van bijna 2300 euro aan de chauffeurs is betaald in ruil voor het opgeven van de de anonimiteit van de chauffeurs. Dat was volgens Macfarlanes nodig om zich te kunnen verweren tegen eventuele chantage. De betaling is het volgens het Britse advocatenkantoor op een legale en open manier vastgelegd.

De complete reactie van Macfarlanes en Trafigura kunt u hier nalezen.

Lees ook het bericht in De Volkskrant ook over deze affaire.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief