Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste Kamer praat over kraakverbod

18 mei 10

Kijk of luister naar: Eerste Kamer praat over kraakverbod

De Eerste Kamer praat vandaag over het kraakverbod. Ondanks kritiek van de Raad van State en de grote steden op de noodzaak van het verbod, lijkt het kraakverbod op een meerderheid te kunnen rekenen. Zeker is dit echter nog niet.


Het CDA en de ChristenUnie zijn in principe voor het verbod, maar stellen nog wel kanttekeningen bij het voorstel. Op 1 juni zal de Eerste Kamer stemmen over de Wet kraken en leegstand. Aanvankelijk zou er vandaag gestemd worden over het voorstel, maar de Voorzitter van de Eerste Kamer besloot na het aanhoren van de discussie de stemming uit te stellen.

Ongelukkig
Het wetsvoorstel om kraken te verbieden, komt van Tweede Kamerleden van CDA, VVD en ChristenUnie. Het CDA in de Senaat was, ondanks het initiatief van de eigen partij in de Tweede Kamer, steeds erg kritisch over het wetsvoorstel en vroeg zich af hoe groot het probleem van het kraken in Nederland nu helemaal is. Ook was de fractie ongelukkig met 'de enorme bureaucratie en hoge kosten' die gemoeid zijn met de handhaving van het voorstel. De gemeenten, die deze taak op zich moeten nemen, zijn er weinig enthousiast over. Maar het CDA lijkt om. 

Mensen en middelen
De mede-indiener in de Tweede Kamer, de ChristenUnie, vraagt zich in de Senaat ook af of er wel genoeg maatregelen in het voorstel zitten om leegstand van panden tegen te gaan en wat er gebeurt met schrijnende gevallen. Om het voortsel in de Senaat aan te nemen, is de steun van de ChristenUnie onmisbaar.

Norm
De VVD is vóór het kraakverbod, net als de SGP. De VVD noemt het een 'historisch moment' en vindt dat er een duidelijke norm moet zijn. "Dat je met je handen van andermans eigendom afblijft."
 
Justitie
De SP en de PvdA in de Eerste Kamer zijn fel tegenstander van de wet. De SP vindt dat Nederland minder last van kraken heeft dan landen waar het verboden is. De PvdA noemde het verbod vandaag 'onnodig, onlogisch en onverstandig'. De partij vraagt zich af of politie en justitie wel genoeg mensen en middelen hebben om tegen krakers op te treden.

Straf
Met de nieuwe wet worden krakers harder aangepakt. Zo wordt de straf voor huisvredebreuk verdubbeld naar een jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld wordt verdubbeld tot maximaal twee jaar.

Actie
De krakers, die bij de behandeling van het voorstel in de Tweede Kamer in oktober via de publieke tribune van zich lieten horen en demonstreerden op het Plein, voeren vandaag weer actie.

NOVA peilt de gevoelens bij de kraakbeweging nu het einde van de gedoogcultuur in zicht is.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief