Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Succes voor nieuw rechts in de VS

19 mei 10

Kijk of luister naar: Succes voor nieuw rechts in de VS

Het gaat - behalve het presidentschap - om van alles. En de kiezers zijn ongeduldig en ontevreden.


Voorverkiezing
In Amerika zijn deze weken overal voorverkiezingen om te bepalen welke Democraten en Republikeinen elkaar te lijf mogen gaan in november voor zetels in de senaat en het huis van afgevaardigden. Én voor duizenden lokale en regionale baantjes.

Mini-Super Tuesday
Gisteren was het zelfs een soort mini-Super Tuesday, met verkiezingen in een serie toonaangevende staten. En de kiezerswrevel geeft nieuwe spelers een kans. Bijvoorbeeld de Tea Party, een beweging van compromisloze conservatieven die gisteren lieten zien dat ze politiek venijnig kunnen doorbijten.

Tea Party
Ze dringen door tot de belangrijke functies in de Republikeinse Partij - die voor Europese begrippen al behoorlijk conservatief was. Zo sleepte Rand Paul, een zoon van voormalig presidentskandidaat Ron Paul, in de staat Kentucky de kandidatuur in de wacht namens de Republikeinse partij. Zijn overwinning betekent een blamage voor het partijbestuur van de Republikeinen, dat Trey Grayson naar voren had geschoven als kandidaat. De achterban van de partij was het niet eens met die keuze en koos in ruime meerderheid voor Rand Paul.

Protest
Ook de voormalige Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, Sarah Palin, speelt een voorname rol in de beweging. De organisatie, met zowel Republikeinen als Democraten in haar ledenbestand, is genoemd naar de historische Boston Tea Party op 16 december 1773. Op die dag gooiden Amerikaanse kolonisten Britse thee in de haven van de stad uit protest tegen de belastingen die hun werden opgelegd vanuit het Britse moederland. De actie vormde de symbolische aanzet tot de onafhankelijkheid van de Britse kroon en de stichting van de Verenigde Staten.

NOVA gaat op zoek naar de nieuwe rechtse voormannen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief