Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanpassing verkiezingsprogramma PvdA slimme zet?

19 mei 10

Kijk of luister naar: Aanpassing verkiezingsprogramma PvdA slimme zet?

PvdA kreeg gisteren de hoon van andere partijen over zich heen nadat zij hadden bekendgemaakt dat zij hun verkiezingsprogramma aanscherpen om meer te besparen.  Volgens Tweede Kamerlid Diederik Samsom is het nodig de overheidsfinanciën beter op orde te krijgen wegens de oplopende kosten door de vergrijzing en onrust over de euro.


Hervormingswinst
De PvdA hoopt 10 miljard euro extra "hervormingswinst" te boeken door op allerlei vlakken een tandje bij te zetten. Eerder ging de PvdA nog uit van 10 miljard euro aan bezuinigingen op de korte termijn tot 2015. Hervormingen, zoals verhoging van de AOW-leeftijd, brachten op de lange termijn nog eens 10 miljard op. De opbrengst van dit soort maatregelen wil de partij ongeveer verdubbelen.

Verscherping
Job Cohen schrijft hierover op de PvdA-site: In ons oorspronkelijke plan moet het komende kabinet voor 10 miljard besparen en daarnaast voor 10 miljard aan maatregelen nemen die op langere termijn geld opleveren, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd. De laatste 10 miljard zou dan door het kabinet dat aantreedt in 2015 moeten worden opgebracht. Die benadering verscherpen we door ook deze laatste 10 miljard nu al te dekken.

Sneer
CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende reageerde met een sneer: "Kennelijk is er toch enige twijfel ontstaan over het eigen program." VVD-leider Mark Rutte sprak van "een paniekerige reactie". De SP verweet de PvdA "zijn eigen achterban links te laten liggen om een draai naar rechts te maken". GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema stelde: "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald". En D66-leider Alexander Pechtold vroeg zich af wat de PvdA nu precies wil, omdat hij alleen nog plannen kende die geld kosten.

Defensie
En vandaag kwam de PvdA flink onder vuur te liggen op een conferentie over de toekomst van de krijgsmacht. Hoewel PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink zei dat ze het zogeheten rapport Verkenningen "geweldig" vindt, wreven haar collega's van het CDA, VVD en PVV haar in dat dat in tegenspraak is met de 1,5 miljard euro die de PvdA op Defensie wil korten. De PvdA 'verscherpte' namelijk ook de besparingen op Defensie: fors opschroeven van de eerder bedachte 1 naar 1,5 miljard euro.

Hoe slim is het van de PvdA om kort voor de verkiezingen hun partijprogramma aan te scherpen? In de studio commentaar van politicoloog André Krouwel.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief