Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA en CDA richten pijlen op VVD

20 mei 10

Kijk of luister naar: PvdA en CDA richten pijlen op VVD

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft volgens traditie de plannen van de verschillende politieke partijen doorgerekend. Want allemaal willen ze miljarden bezuinigen.


Crisis
Traditioneel rekent het CPB in aanloop naar verkiezingen de plannen van de partijen door. Inmiddels doen bijna alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten er aan mee, behalve de Partij voor de Dieren en Trots op Nederland. En vanwege de internationale financiële crisis zijn de verschillende verkiezingsplannen belangrijker dan ooit.

Bevestiging
Alle partijen reageerden vandaag enthousiast op de doorrekening van hun verkiezingsprogramma. Stuk voor stuk zien de politici er de bevestiging in dat zij de juiste plannen hebben om Nederland door de economische crisis te leiden. Maar wie doet dat het beste? Welke gevolgen hebben alle beloften aan de kiezer? Het lijkt er voolopig op dat de PvdA en ook het CDA hun peilen richten op de VVD, de partij die hoog staat in de peilingen en bovendien het beste uit de doorberekening komt als het gaat om banen.

Desastreus
CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van de VVD-plannen voor ouderen en gezinnen. Hij noemde die donderdag "desastreus". Balkenende verwees naar VVD-maatregelen in onder meer de zorg en toeslagen voor kinderen.

NOVA zet de bevindingen van het CPB vanavond op een rijtje. In de studio reageert Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief