Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Uitgezette asielzoekers slachtoffer van buitensporig geweld'

20 mei 10

Kijk of luister naar: 'Uitgezette asielzoekers slachtoffer van buitensporig geweld'

Ze zouden zijn geslagen, geschopt en in een wurggreep gehouden: elf uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers die onlangs zijn uitgezet naar Bagdad zeggen slachtoffer te zijn geworden van buitensporig geweld.


Zowel bij vertrek uit Rotterdam als na aankomst in Irak. Zeventien Irakezen, de helft van de groep, is bij aankomst in Irak gearresteerd en spoorloos verdwenen.

Tijdelijke status
Tussen maart 2007 en september 2008 kregen 3000 Irakezen in Nederland vanwege de onveilige situatie in Centraal-Irak automatisch een tijdelijke status. Maar eind 2008 schaft Nederland het ‘Categoriale beschermingsbeleid’ voor Centraal-Irak af, ondanks protest van de vluchtelingenorganisatie UNHCR en Amnesty International.

Dood
Ahmed, een van de uitgezette Irakezen zegt: "Vier politiemensen hebben mij neergeslagen. Ik viel met mijn gezicht op de grond. Het deed pijn en ik bloedde uit mijn mond. Hij pakte me beet terwijl ik gilde: ik ga het vliegtuig niet in. Hij dwong me op mijn knieën en nam me in de wurggreep. Ik kon niet meer ademen en dacht dat ik doodging."

Zorgelijk
Ook sprak Amnesty International verschillende getuigen: "We hebben nu verschillende getuigenissen van mensen die door de Nederlandse officials zijn geslagen, met de vuist, met de hand bewerkt, op de grond gegooid. Dat is toch heel zorgelijk, wij hebben minister Hirsch Ballin om onderzoek gevraagd en dat doen we niet heel gemakkelijk."

Vuist
Bij aankomst in Irak hebben de Iraakse officials uitgeprocedeerde asielzoekers bedreigd, vernederd en mishandeld. Oaad Saad Ali AL Jezany, een van de uitgezette Irakezen: "Sommigen werden net als ik met de vuist bewerkt, anderen met stokken. Ze hebben me ook vernederd. Ze zeiden: Het is een schande dat jullie asiel in andere landen hebben aangevraagd. Onder het slaan zeiden ze: je bent een handlanger van de Europeanen. Je bent een verrader."

Goed fout
Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International: "Ze hebben hier asiel aangevraagd, de Nederlandse overheid zegt jij loopt daar geen gevaar dus je moet terug. En als je dan teruggaat en je komt onmiddellijk in de gevangenis dan is er wel iets goed fout natuurlijk."

Regels
Jan Wilzing, van de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer, die onafhankelijk toezicht houdt bij uitzettingen: "Er is geen excessief geweld gebruikt, de Koninklijke Marechaussee heeft zich volledig aan de regels gehouden. Mijn rol houdt echter op na de overdracht aan de Iraakse autoriteiten."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief