Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minister van Financiën De Jager over de euro in crisis

21 mei 10

Kijk of luister naar: Minister van Financiën De Jager over de euro in crisis

De Duitse Eerste en Tweede Kamer zijn vandaag akkoord gegaan met het reddingsplan van 750 miljard euro van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de euro. Het reddingsplan is nodig om de stabiliteit van het Europese financiële systeem in stand te houden.


Zorgen
De euro staat onder druk door aanhoudende zorgen over de financiële problemen en schulden van landen in de eurozone. Die zorgen houden de wereldwijde beurzen al de hele week in de ban. De AEX-index in Amsterdam duikelde vandaag kortstondig naar het laagste punt van het jaar.

Zestien eurolanden
Begin deze maand spraken de regeringsleiders van de EU-lidstaten af 500 miljard euro te reserveren om noodlijdende eurolanden bij te kunnen staan. 60 Miljard euro daarvan komt van de Europese Commissie. Een nog op te richten EU-orgaan zou met garanties van de zestien eurolanden nog eens 440 miljard kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Het Internationaal Monetair Fonds is ook bereid minstens 220 miljard euro bij te dragen. Het Nederlandse aandeel in het pakket bedraagt 26 miljard euro.

Europese gedachte
Twee weken geleden stemde de Bondsdag al in met de Duitse bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland. Dat land kan rekenen op 110 miljard euro aan noodleningen van de eurolanden en het IMF. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de crisis rond de euro "existentieel”. Als de euro niet wordt gered, faalt Europa. "Het gaat om de Europese gedachte.” Volgens Merkel staat Europa voor de grootste vuurproef sinds decennia.

In NOVA vanavond een gesprek met minister van Financiën Jan Kees de Jager over de euro in crisis. En over de onenigheid tussen Europese leiders over de juiste aanpak van de schuldencrisis.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief