Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Thailand maakt de balans op

21 mei 10

Kijk of luister naar: Thailand maakt de balans op

De grote schoonmaak in de straten van Bangkok, de hoofdstad van Thailand is vandaag begonnen. Het land maakt de balans op na een lange periode van geweld.


Verkiezingen
Duizenden aanhangers van ex-premier Thaksin hielden sinds maart het zakencentrum van de hoofdstad bezet. Ze eisten het aftreden van Abhisit en nieuwe verkiezingen. Woensdag greep het leger in.

Verdeeldheid
De Thaise premier Abhisit heeft gezegd dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken rond protesten die het land wekenlang in hun greep hadden. Dat zei hij in een toespraak op de Thaise televisie, waarin hij verder verklaarde dat de orde in Bangkok en 23 onrustige provincies inmiddels is hersteld. Abhisit zei ook dat hij de grote verdeeldheid in het land wil stoppen. "Ons huis is nu beschadigd. Laten we elkaar helpen." Over nieuwe verkiezingen heeft hij niet gesproken, ondanks zijn eerdere uitspraak dat hij bereid zou zijn om in november vervroegde verkiezingen te houden.

Held
Naar schatting zijn er door de rellen meer dan tachtig doden gevallen in de negen weken van opstand. De grote held van de roodhemden, de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra, is uitgeweken.

Verslaggever Rudy Bouma is in Bangkok en doet verslag. Hij spreekt onder meer met een roodhemdenleider die zegt dat de protestbeweging zich aan het hergroeperen is. Zodra de avondklokregeling wordt opgeheven zouden demonstraties worden hervat. Geweld is daaarbij onvermijdelijk, denkt de leider. "We hebben geen keus", zegt hij.

Ook bezoekt Rudy Bouma de woensdag door een kogel getroffen NOS-correspondent Michel Maas.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief