Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lijsttrekkersdebat door de ogen van topeconomen

26 mei 10

Kijk of luister naar: Lijsttrekkersdebat door de ogen van topeconomen

De lijsttrekkers van de acht grootste politieke partijen debatteren vanavond over financieel-economische kwesties. Het is het derde grote debat tussen de politieke kopstukken, na eerdere debatten bij NOS Radio en op RTL4.


Het debat, georganiseerd door weekblad Elsevier, Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en RTL Nieuws, wordt vanavond op tv rechtstreeks uitgezonden door RTL.

Belangrijk
In deze tijd van economische crisis wordt de economie beschouwd als het belangrijkste thema van de verkiezingen. Alle partijen keken daarom vorige week dan ook reikhalzend uit naar de traditionele doorrekeningen van het Centraal Plan Bureau (CPB). Alle partijen reageerden enthousiast op de doorrekening van hun verkiezingsprogramma en stuk voor stuk zagen de politici er de bevestiging in dat zij de juiste plannen hebben om Nederland door de economische crisis te leiden.

Spijt
Vanmorgen meldde PvdA-lijsttrekker Job Cohen in het Radio 1-journaal dat de manier waarop de PvdA is omgegaan met de doorrekening van het eigen verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau (CPB), "niet goed" is gegaan. "Dat zal mij niet nog eens een keer overkomen", aldus Cohen. Het zei hem te spijten dat de discussie nu vooral over de verwarring over de PvdA-plannen gaat en niet over de inhoud en de toekomst van Nederland.

AOW
Afgelopen weekeinde zei Cohen dat zijn partij vasthoudt aan de invoering van een AOW-verhoging in 2020, zoals dat in het verkiezingsprogramma staat. Twee dagen eerder bleek echter dat de PvdA bij het CPB voor de doorrekening van het verkiezingsprogramma het jaar 2015 als startpunt had gebruikt. Op die manier behaalde de partij een betere score.

Gat
CDA en D66 bekritiseren al het rekenwerk van de PvdA en roepen op tot een nieuwe CPB-berekening. Ze wezen erop dat de partij een groot financieel gat in haar plannen heeft. Gisteren bleek dat dat mogelijk kan oplopen tot 1 miljard euro.

Koopkracht
Uit de analyses van het CPB komt naar voren dat de koopkracht bij vrijwel alle partijen omlaag gaat, in vergelijking met ongewijzigd beleid. Alleen bij SP en PvdA is er een klein plusje. CDA-lijsttrekker Balkenende gaf gisteren toe dat kiezers ook bij het CDA bezuinigingen in hun portemonnee zullen voelen. In eerdere debatten van Radio 1 en RTL4 stelde Balkenende nog dat het CDA de koopkracht behoudt.
 
Overheidstekort
Het overheidstekort wordt tot 2015 het hardste aangepakt bij de VVD, het CDA en de SGP en het minst door de SP, GroenLinks en de PvdA. De werkgelegenheid stijgt het meest bij de VVD, bij GroenLinks en bij het CDA en daalt als enige bij de SP.

In het debat van vanavond zal dit allemaal de revue passeren.

In NOVA vanavond bekijken de twee economen Flip de Kam, emeritus hoogleraar publieke financiën,  en Sylvester Eijffinger, hoogleraar Europese Financiële Economie, of alle plannen om Nederland uit de economische crisis te trekken wel juist zijn. Vanuit Carré spreekt politiek verslaggever Ferry Mingelen met VVD-lijsttrekker  Mark Rutte en D66-lijsttrekker Alexander Pechtold.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief