Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe poging olielek te dichten

26 mei 10

Kijk of luister naar: Nieuwe poging olielek te dichten

Alabama, Louisiana en Mississippi zijn tot rampgebied verklaard voor de visserij.


Deze maatregel maakt het mogelijk federale hulp te bieden aan de vissers en andere partijen die afhankelijk zijn van de visserij. Oliemaatschappij BP is er nog steeds niet in geslaagd de stroom olie te stoppen uit het lek 80 kilometer voor de kust van Louisiana.

Top Kill
BP gaat vandaag een ultieme poging doen het lek te dichten. Dat moet gaan gebeuren volgens de zogeheten Top Kill-methode. Er wordt zware vloeistof het lek ingepompt, om het daarna af te dekken met cement. Kans van slagen volgens de leiding van BP: 60 tot 70 procent. Het probleem hierbij is dat de vloeistof anderhalve kilometer onder het wateroppervlak moet worden gepompt.

Kritiek
Intussen neemt de kritiek op zowel BP als de regering toe. De regering zou te laks handelen. Er wordt van Obama leiderschap verwacht. En op BP is kritike omdat via het lek nu al ruim een maand olie de Golf wordt ingepompt. En daarmee natuurgebieden worden bedreigd.

Bezoek
Aanstaande vrijdag reist Barack Obama opnieuw naar Louisiana om het met olie vervuilde kustgebied te bezoeken. Het is Obama's tweede bezoek aan het gebied sinds de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon, die een enorme milieucatastrofe tot gevolg heeft.

Commissie
Barack Obama heeft ook inmiddels een commissie in het leven geroepen die de olieramp gaat onderzoeken. De commissie komt onder leiding te staan van een Democraat en een Republikein en moet binnen een half jaar komen met aanbevelingen voor de olie-industrie.

Geen totaalverbod
Obama liet in zijn wekelijkse radioboodschap blijken dat hij niet voelt voor een totaalverbod op olieboringen in de diepzee, een optie die in de afgelopen weken werd geopperd door diverse politici, wetenschappers en milieuactivisten. Obama gaf aan dat hij toestemming zal geven voor nieuwe boringen, maar alleen als is voldaan aan een aantal strenge voorwaarden, die de risico's op een nieuwe olieramp drastisch verkleinen.

In NOVA een verslag over een olielek dat maar niet kan worden gedicht, en de bedreiging voor de vissers en natuurgebieden van Louisiana.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief