Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Op campagne met Roemer en Halsema

27 mei 10

Kijk of luister naar: Op campagne met Roemer en Halsema

SP-lijsttrekker Emile Roemer was gisteren tijdens het derde lijsttrekkersdebat de grote verrassing door de humorvolle en duidelijke wijze waarop hij zich in de debatten mengde. Daarmee won Roemer de sympathie van de kijker en het publiek.


Loopbaan
Emile Roemer is voor de eerste keer lijsttrekker voor de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen. Vanaf 1980 is hij actief in de SP. Eerst als actief lid in de afdeling Boxmeer, daarna als afdelingsvoorzitter, regiovertegenwoordiger en een aantal jaren als lid van het partijbestuur. In november 2006 wordt Roemer verkozen in de Tweede Kamer. Daar wordt hij woordvoerder op het gebied van Verkeer en Waterstaat. Op 5 maart 2010 volgt hij Agnes Kant op, die uit de politiek stapte.

Sociaal
Roemer 'gaat voor' een sociale weg uit de economische crisis. Zo schrijft hij: "Ik leg de rekening van de crisis niet bij de zieken, maar ga de eigen bijdrage in de zorg afschaffen. In tegenstelling tot Halsema ga ik de WW niet verkorten. In tegenstelling tot Wilders ga ik de mensen met de topinkomens ook een topbelasting laten betalen. Dat heet eerlijk delen, dat is solidariteit."

GroenLinks
Maar ook GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema onderscheidde zich van de rest door rustig te blijven en duidelijk haar moment te kiezen, met name in het debat over de woningmarkt. Hier koos GroenLinks duidelijk voor de toekomst in tegenstelling tot andere partijen.

Campagne
Vandaag gaat de Emile Roemer op campagne in het noorden van Nederland. Ook Femke Halsema gaat vandaag met de 'toekomsttour' naar Groningen. Daar werd vanmiddag een lijsttrekkersdebat georganiseerd door de Noordelijke provincies.

NOVA is vandaag met Emile Roemer en Femke Halsema mee op campagne. Aan hun onder meer de volgende vraag: als er deze week verkiezingen zouden zijn gehouden, zouden de vier linkse partijen, PvdA, GroenLinks, SP en D66 bij elkaar 10 zetels minder halen dan in 2006. Hoe zien zij de linkse score?

Bekijk hier het debat in Groningen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief