Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ab Klink over zorg en hypotheekrenteaftrek

27 mei 10

Kijk of luister naar: Ab Klink over zorg en hypotheekrenteaftrek

Het CDA heeft nog wel wat campagnewerk te verrichten. Bij de laatste Politieke Barometer zakte het CDA naar nog 'slechts' 26 zetels. Het CDA zit nu met 41 zetels in de Kamer.


Jan Peter Balkenende doet er alles aan het virtuele verlies terug te draaien en gaat volop in de aanval.

Hypotheekrenteaftrek
Tijdens het eerste lijsttrekkersdebat maakte Jan Peter Balkenende bekend geen aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek te accepteren. Hij beschouwt dat als een breekpunt in de mogelijke onderhandelingen over een nieuw kabinet. Hij noemt een beperking van de hypotheekrenteaftrek een "domme maatregel", die zeker in de huidige tijd "contraproductief" uitpakt. Hij voorspelde "onheil en onrust" als de maatregel zou worden uitgevoerd.

Zorg
Tijdens het tweede lijsttrekkersdebat, afgelopen woensdag, bestreed CDA-leider Jan Peter Balkenende dat in de plannen van de PvdA de patiënt niet extra zal moeten betalen voor gezondheidszorg. Volgens hem betalen in de PvdA-plannen patiënten 5 euro voor een dag in het ziekenhuis en wordt onder meer het basispakket verkleind. "Hoe kunt u dan zeggen dat mensen niet meer moeten betalen", wierp Balkenende woensdagavond PvdA-leider Job Cohen voor de voeten tijdens het debat.

Marktwerking in de zorg
Balkenende en Cohen botsten ook over de noodzaak van marktwerking in de zorg. Cohen bepleit een "pas op de plaats". Wel is er volgens hem ruimte om bestaande plannen verder uit te werken. Maar volgens Balkenende heeft marktwerking bewezen dat ziekenhuizen efficiënter kunnen werken.

In NOVA vanavond een gesprek met demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ab Klink, over de zorg en over het CDA-breekpunt: de hypotheekrenteaftrek.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief