Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Afscheidsfeest overheid soms boven 100.000 euro

28 mei 10

Kijk of luister naar: Afscheidsfeest overheid soms boven 100.000 euro

Er zijn grote verschillen in de kosten van afscheidsfeesten van burgemeesters, ministers en topambtenaren. Dat blijkt uit onderzoek van NOVA.


Bekijk hier het complete onderzoek

Dure feesten
Kostte het feest voor scheidend burgemeester Deetman van Den Haag 28000 euro, de gemeente Rotterdam betaalde 200.000 euro om afscheid te nemen van burgemeester Opstelten. Het afzwaaien van de commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn kostte 151.000 euro. Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks spreekt schande van de dure feesten, en vraagt minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken om maatregelen.

Rekening
NOVA vroeg een groot aantal instanties hoeveel publiek geld is besteed aan het afscheid van ondermeer ambtenaren, burgemeester en wethouders en ministers. De grootste bijdrage ging naar het afscheid van burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam. Het feest in Ahoy werd voor een groot deel betaald door het bedrijfsleven, maar de gemeente paste 200.000 euro bij.  Minister Gerrit Zalm van Financiën nam voor 144.000 euro afscheid. De feestelijkheden bij het vertrek van de Groningse burgemeester Jacques Wallage leidden tot een rekening van 138.000 euro.

Zware tijden
Kamerlid Ineke van Gent van Groen Links: “We hebben het hier over publiek geld. Daar moet je geen braspartijen van aanrichten. Bedragen van boven de ton zijn buiten elke proportie. Zeker in deze zware economische tijden. En uit het NOVA-onderzoek kun je afleiden dat het ook goedkoper kan”. Van Gent vraagt in Kamervragen minister Hirsch Ballin of het mogelijk is richtlijnen voor dit soort afscheidsfeesten op te stellen.

Openbaar karakter
De gemeente Rotterdam laat NOVA weten dat het college destijds nadrukkelijk heeft ingestemd met de gemeentelijke bijdrage voor het afscheid van Opstelten, omdat hij tien jaar burgemeester was in Rotterdam, en veertig jaar actief was geweest in het openbaar bestuur. Opstelten zelf is op geen enkele wijze bij de besluitvorming rond het feest betrokken geweest, aldus de gemeente. De gemeente Groningen verklaart de kosten voor het feest voor burgemeester Wallage uit het feit dat “het een feest is geweest met een openbaar karakter, dat voor iedere Groninger toegankelijk was”.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief