Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rouvoet: breekpunten politiek cowboygedrag

29 mei 10

Kijk of luister naar: Rouvoet: breekpunten politiek cowboygedrag

In een opiniestuk in de Volkskrant van vandaag schrijft ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet dat het op tafel leggen van breekpunten "gewoon politiek cowboygedrag" is.


Regeerbaarheid
De leider van de ChristenUnie hekelt het formuleren van breekpunten. "Het brengt de regeerbaarheid van ons land in gevaar", aldus Rouvoet in het opiniestuk. Door een breekpunt te formuleren wordt er volgens Rouvoet "een mes op de onderhandelingstafel gelegd".

Hypotheekrenteaftrek
CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende wil niet dat er getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek en heeft hiervan een breekpunt gemaakt. Keer op keer daagt Balkenende VVD-leider Mark Rutte uit hetzelfde te doen. Hoewel Rutte weigert het woord 'breekpunt' in de mond te nemen, gaf hij wel de verzekering dat hij niets zal veranderen aan de hypotheekrenteaftrek. "Ik verzeker u dat als de VVD gaat regeren wij niets veranderen aan de hypotheekrente. Ik geef u mijn woord.", aldus de VVD-leider in het zogenoemde Carrédebat dat werd uitgezonden op RTL4. Rouvoet zegt in het opiniestuk dat dit hetzelfde is als een breekpunt maar in "iets andere bewoordingen". Door een breekpunt te maken van de hypotheekrenteaftrek heeft Balkenende volgens Rouvoet nog maar twee "potentiële bondgenoten": de VVD en PVV.

Politieke Barometer
In de meest recente Politieke Barometer staat de partij van André Rouvoet op zeven Kamerzetels, één minder dan vorige week. In de Tweede Kamer bezet de ChristenUnie momenteel zes zetels.

In NOVA vanavond een gesprek met ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet over zijn opiniestuk in de Volkskrant en zijn aanklacht tegen het formuleren van breekpunten in de campagne.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief