Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geert Wilders wil regeren

31 mei 10

Kijk of luister naar: Geert Wilders wil regeren

Vanaf vandaag, tot de dag voor de verkiezingen, komt NOVA met speciale verkiezingsuitzendingen vanuit café Dudok in Den Haag. De nummers één van alle grote partijen zijn te gast. Vanavond is de lijsttrekker van de PVV, Geert Wilders, te gast.


Regeren
Geert Wilders heeft tijdens het partijcongres van de PVV op 27 april aangegeven in het nieuwe kabinet te willen regeren. Mocht de PVV niet in de coalitie komen dan zou Wilders gedoogsteun overwegen aan een rechts minderheidskabinet.

Job Cohen
Tijdens datzelfde partijcongres zette Geert Wilders zich fors af tegen PvdA-lijsttrekker Job Cohen. Volgens Wilders is Cohen een man zonder ruggengraat die als burgemeester amper iets heeft betekend voor de oorspronkelijke inwoners van Amsterdam, maar wel 24 uur per dag in touw is geweest voor "de gelukszoekers".

Gymschoenen
Ook afgelopen weekend moest Cohen het ontgelden. Zondag had Job Cohen gezegd het onbegrijpelijk te vinden dat de VVD open staat voor een coalitie met de PVV. Eerder zei hij al dat de rechtsstaat bij Wilders niet in goede handen is. Wilders: "Ik vind dit een hele schandalige opmerking en een belediging van de PVV en van de kiezer. Een hele foute opmerking van een foute man. Als er iemand een gevaar is voor de rechtsstaat is het Cohen wel. Hij wil criminelen alleen hun gymschoenen afpakken. Dit is bangmakerij van Cohen."

Voorkeur
Geert Wilders wil het liefst regeren met de VVD en het CDA. Zo'n rechts kabinet is volgens hem het beste om de problemen in Nederland, zoals met immigratie, integratie en veiligheid, op te lossen. Hij roept VVD-leider Mark Rutte op ook voor deze combinatie te kiezen en publiekelijk afstand te nemen van een paarse optie (VVD, PvdA en D66).

Diepte
NOVA gaat vanavond met Geert Wilders 'politiek de diepte in' aan de hand van drie thema's:

Regeren:
de PVV heeft laten weten te willen regeren. Hun voorkeur gaat uit naar een coalitie met het CDA en de VVD, op dit moment de grootste in de peiling. Welke rol wil Wilders zelf in zo'n kabinet gaan spelen? In hoeverre is het PVV-breekpunt, de AOW-leeftijd, een obstakel in de vorming van zo'n kabinet?

Toon: in 2007 is Wilders door collega's verkozen tot beste parlementarier. Hoe gaat Wilders om met zijn collega's?

Massa-immigratie: het belangrijkste thema in het PVV-verkiezingsprogramma.

Ondertussen bij de buren
Traditiegetrouw gaan NOVA-verslaggevers op pad bij de andere partijen en er is een beeldcompilatie te zien van de verslaggeving door andere rubrieken onder de titel ‘Ondertussen bij de buren’. En uiteraard de visie van Joep!

Portret kiezer
Ook onderzoekt Synovate het profiel van de typische kiezer van de PVV, zoals opleiding, sociale achtergrond en de reden om op deze partij c.q. lijsttrekker te stemmen.

Vergelijk hier de standpunten van de acht partijen die in de aanloop naar de verkiezingen bij NOVA te gast zijn.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief