Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Femke Halsema en hommeles bij het CDA

2 jun 10

Kijk of luister naar: Femke Halsema en hommeles bij het CDA

Tot aan de dag voor de verkiezingen, komt NOVA met speciale verkiezingsuitzendingen vanuit café Dudok in Den Haag. De nummers één van alle grote partijen zijn te gast. Vanavond is dat de lijsttrekker van GroenLinks, Femke Halsema.


Het gaat goed met GroenLinks: lijsttrekker Femke Halsema doet het goed in de debatten en in de laatste Politieke Barometer behaalt GroenLinks een winst van 3 zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2006.

Uitverkoren
GroenLinks is één van de partijen die door het CDA is uitverkoren een coalitie te vormen met VVD, D66 en CDA. Want, aldus CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende, GroenLinks is één van de partijen die de bereidheid hebben te hervormen. Ook D66-lijsttrekker Alexander Pechtold heeft voorkeur voor een coalitie met ondermeer GroenLinks. "Tjongejonge, met al die coalitieverzoeken is mijn balboekje bijna vol", twittert Femke Halsema.

Hommeles
Maar of de avances van Jan Peter Balkenende nut hebben is nog maar de vraag: de NOS meldde gisteren dat volgens bronnen binnen de partij de top van het CDA zich, ruim een week voor de verkiezingen, neerlegt bij een verkiezingsnederlaag. Achter de schermen zou al druk gesproken worden over een nieuwe leider, die Jan Peter Balkenende moet opvolgen. In de peilingen staat het CDA al weken op grote achterstand van de VVD en de PvdA. NOVA peilt de stemming onder CDA-prominenten.

Groen
Niets is economisch verstandig, als het ecologisch onverstandig is. GroenLinks investeert daarom in snelle vergroening van economie en samenleving, zo staat te lezen op de site van GroenLinks. Volgens de partij is kernenergie onveilig en niet duurzaam, het zadelt toekomstige generaties voor honderdduizenden jaren op met zeer giftig en radioactief kernafval. Bovendien is kernenergie duur en raakt uranium ook op. GroenLinks is daarom tegen het gebruik van kernenergie en ziet moderne mogelijkheden om het energieprobleem op te lossen.

Maar André Wakker, energiedeskundige bij NRG, ziet dat anders en debatteert daarover vanavond met Halsema.

Ondertussen bij de buren
Traditiegetrouw gaan NOVA-verslaggevers op pad bij de andere partijen en er is een beeldcompilatie te zien van de verslaggeving door andere rubrieken onder de titel ‘Ondertussen bij de buren’. En uiteraard de visie van Joep!

Portret kiezer
Ook onderzoekt Synovate het profiel van de typische GroenLinks-kiezer, zoals opleiding, sociale achtergrond en de reden om op deze partij c.q. lijsttrekker te stemmen.

Chat
Direct na de uitzending was er een videochat met Femke Halsema. Lees hier het verslag.

Vergelijk hier de standpunten van de acht partijen die in de aanloop naar de verkiezingen bij NOVA te gast zijn. En speel de NOVA-quiz.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief