Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Alexander Pechtold en 'nieuw paars'

3 jun 10

Kijk of luister naar: Alexander Pechtold en 'nieuw paars'

Tot aan de dag voor de verkiezingen, komt NOVA met speciale verkiezingsuitzendingen vanuit café Dudok in Den Haag. De nummers één van alle grote partijen zijn te gast. Vanavond is dat de lijsttrekker van D66, Alexander Pechtold.


Paars
D66-lijsttrekker Alexander Pechtold, politicus van het jaar 2009, gelooft in een ‘nieuw-paars’. En als er een paars kabinet van D66 met VVD, PvdA en GroenLinks wordt geformeerd, wil Pechtold oud-minister Hans Wijers benaderen voor een functie. Wijers, nu topman van chemieconcern Akzo Nobel, was in het eerste paarse kabinet van 1994 tot 1998 minister van Economische Zaken.

Slechte indruk
De VVD moet volgens Pechtold ophouden te "koketteren" met een eventueel samengaan met de PVV van Geert Wilders na de verkiezingen en ook kiezen voor een nieuw paars kabinet. Volgens hem discrimineert de partij van Wilders. Nederland zou in het buitenland een slechte indruk maken als de PVV in de regering komt, aldus de D66-leider.

Tegenwicht
Zelf wil hij in de Kamer blijven om tegenwicht te bieden aan Geert Wilders (PVV) en Emile Roemer (SP). Andere politiek leiders zouden ook in de Kamer moeten blijven zitten. Rutte mag wat Pechtold betreft wel premier worden, zo zei hij vandaag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Hypotheekrenteaftrek
Het D66-breekpunt, de hervorming van de woningmarkt, ziet hij niet als een probleem. Ook al heeft de VVD beloofd dat er niets zal veranderen aan de hypotheekrenteaftrek als de VVD in de regering komt, verwacht Pechtold dat er wel met VVD-leider Mark Rutte te praten valt over ingrepen in de woningmarkt. Pechtold zei eerder dat D66 niet in een kabinet zal stappen dat niets doet aan de hervorming van de woningmarkt.

Coalitie
De afgelopen week hebben verschillende lijsttrekkers zich uitgelaten over hun ideale coalitie na 9 juni. Vanavond in NOVA Politiek is Alexander Pechtold te gast. Met hem een gesprek over de peilingen, leiderschap, breekpunten, de PVV, de versoepeling van het ontslagrecht, de hervomingen in het onderwijs en de ideale coalitie.

Ondertussen bij de buren
Traditiegetrouw gaan NOVA-verslaggevers op pad bij de andere partijen en is er een beeldcompilatie te zien van de verslaggeving door andere rubrieken onder de titel ‘Ondertussen bij de buren’. En uiteraard sluit de uitzending af met de visie van Joep!

Portret kiezer
Ook onderzoekt Synovate het profiel van de typische D66-kiezer, zoals opleiding, sociale achtergrond en de reden om op deze partij c.q. lijsttrekker te stemmen.

Chat
Direct na de uitzending werd er gechat met Alexander Pechtold. Lees hier het chatverslag.

Vergelijk hier de standpunten van de acht partijen die in de aanloop naar de verkiezingen bij NOVA te gast zijn. En speel ook de NOVA-quiz.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief