Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Job Cohen richt pijlen op rechts

7 jun 10

Kijk of luister naar: Job Cohen richt pijlen op rechts

Tot aan de dag voor de verkiezingen, komt NOVA met speciale verkiezingsuitzendingen vanuit café Dudok in Den Haag. De nummers één van alle grote partijen zijn te gast. Vanavond is dat de lijsttrekker van de PvdA, Job Cohen.


Cohen-effect
Op het PvdA-verkiezingscongres op 25 april is Job Cohen definitief aangewezen als lijsttrekker van de PvdA nadat Wouter Bos op half maart bekend maakt vanwege privé-redenen te stoppen. Direct na zijn aantreden schiet de PvdA in de peilingen omhoog; het zogenaamde Cohen-effect. In zijn aanvaardingsspeech pleit Cohen voor een land waarin "beschaving geen ouderwets woord is". Waar niemand wordt uitgescholden, joden niet, homo's niet en ook moslims niet."

Maar als Cohen in een aantal media-optredens twijfelend overkomt, en bovendien nog na de CPB-doorrekening aanpassingen worden gedaan aan het verkiezingsprogramma, zakt de PvdA in de peilingen enigszins terug. Bij de laatste Politieke Barometer staat de PvdA echter weer op 30 zetels. 1 Zetel meer dan in de peiling daarvoor.

Aanval
Job Cohen gaat de laatste dagen vol in de aanval op VVD-leider Mark Rutte, die in de peilingen nog ruim voorop gaat. Afgelopen zaterdag haalde hij uit naar Rutte en naar PVV-leider Geert Wilders. Cohen spitste zijn speech toe op de vraag wie er de volgende premier van Nederland wordt, hij of Mark Rutte. Na "het gedoe, de oneliners en de aandachttrekkerij" moet de kiezer nu kijken naar de essentie. "Kiezen wij voor één Nederland of voor een verdergaande tweedeling in Nederland? Kiezen wij voor een land met premier Rutte en misschien vice-premier Wilders - of komt er een regering onder mijn leiding? Dát is de keuze, gemakkelijker kan ik hem niet maken."

Rutte-Wilders
Volgens Cohen kiest een kabinet onder Rutte voor grote verschillen tussen mensen. Een kabinet-Cohen wil "echt proberen mensen bij elkaar te houden en de koopkracht voor lage en middeninkoms verbeteren. De hogere inkomens moeten dan een extra bijdrage leveren." Cohen waarschuwt voor samenwerking tussen Rutte en Wilders in een kabinet. "Ik snap werkelijk niet dat een partij als de VVD, die zich liberaal noemt, bij voorkeur de samenwerking zoekt met een beweging als de PVV, die niet alleen de grenzen van onze rechtsstaat opzoekt en soms wil overschrijden, maar ook zo fundamenteel zondigt tegen de principes van de Verlichting."

Tweedeling
PvdA-leider Job Cohen waarschuwt voor een tweedeling in de samenleving als de VVD en de PVV na de verkiezingen samen met het CDA aan de macht zouden komen. Volgens zijn PVV-collega Geert Wilders is zo'n rechts kabinet echter het beste voor het land. VVD-leider Mark Rutte sluit de PVV niet uit en meent dat de afstand tussen zijn partij en de PvdA wel heel groot is geworden.

Linkse coalitie
Job Cohen heeft zelf nog niet uitgesproken met wie hij het liefst een kabinet wil vormen. Wel heeft hij herhaaldelijk duidelijk gemaakt niet met de PVV te willen samenwerken. SP-leider Emile Roemer vindt nu dat Cohen kleur moet bekennen en dus moet aangeven of hij liever regeert met de VVD of met linkse partijen als SP en GroenLinks. "Linkse plannen kun je niet met rechtse vrienden waarmaken. Dan hou je de kiezers voor de gek", aldus Roemer.

Ondertussen bij de buren
Traditiegetrouw gaan NOVA-verslaggevers op pad bij de andere partijen en is er een beeldcompilatie te zien van de verslaggeving door andere rubrieken onder de titel ‘Ondertussen bij de buren’. En uiteraard sluit de uitzending af met de visie van Joep!

Portret kiezer
Verder onderzoekt Synovate het profiel van de typische PvdA-kiezer, zoals opleiding, sociale achtergrond en de reden om op deze partij c.q. lijsttrekker te stemmen.

Verkiezingsdebat
Verder in NOVA vanavond een verslag van het EenVandaag verkiezingsdebat dat wordt gehouden in de Aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Aan dit debat doen de zes grootste partijen uit de Tweede Kamer mee.

Vergelijk ook de standpunten van de acht partijen die in de aanloop naar de verkiezingen bij NOVA te gast zijn, speel de NOVA-quiz en lees het verslag van de videochat met Job Cohen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief