Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rouvoet wil opnieuw christelijk-sociaal kabinet

8 jun 10

Kijk of luister naar: Rouvoet wil opnieuw christelijk-sociaal kabinet

Tot aan de dag voor de verkiezingen, komt NOVA met speciale verkiezingsuitzendingen vanuit café Dudok in Den Haag. De nummers één van alle grote partijen zijn te gast. Vanavond is dat de lijsttrekker van de ChristenUnie, André Rouvoet.


Missie
Rouvoet heeft vandaag laten weten dat hij opnieuw een kabinet met een "christelijk-sociale missie" wil, dat het werk van het vorige kabinet CDA-PvdA-ChristenUnie kan afmaken. "De missie van groei, respect, duurzaamheid en solidariteit is niet klaar", zegt Rouvoet in een interview met het ANP.

Coalities
Hij heeft zich er de afgelopen weken aan geërgerd dat er maar over twee coalities wordt gesproken: een centrumrechts kabinet met in ieder geval VVD en CDA, of 'nieuw paars'. "Ik zou willen dat CDA en PvdA de mogelijkheid van een christelijk-sociaal kabinet niet van tafel veegden. Dat gebeurt nu wel en dat vind ik niet verantwoord."

Chocola
Rouvoet richt zijn pijlen vooral op de keuzes van CDA-leider en demissionair premier Jan Peter Balkenende, met wie hij nog altijd samen in een kabinet zit. Het breekpunt dat Balkenende van de hypotheekrenteaftrek heeft gemaakt, noemt hij "niet verantwoord", de voorkeur van de CDA-leider voor een kabinet met VVD, D66 en GroenLinks is "merkwaardig", omdat die partijen juist willen breken met het beleid voor gezinnen en onderwijsvrijheid dat het gevallen kabinet voerde. Over het optreden van Balkenende de afgelopen weken zegt Rouvoet: "Ik kan er geen chocola van maken."

Politieke Barometer
NOVA spreekt met Rouvoet vanavond vooral over zijn verkiezingsprogramma. Met Telegraafcolumnist Paul Jansen en politicoloog André Krouwel kijkt NOVA terug naar het grote lijsttrekkersdebat op Nederland 1. En is er een nieuwe Politieke Barometer. Traditiegetrouw gaan NOVA-verslaggevers op pad bij de andere partijen en is er een beeldcompilatie te zien van de verslaggeving door andere rubrieken onder de titel ‘Ondertussen bij de buren’. Na de uitzending is er een videochat met André Rouvoet. Klik daarvoor rond 23.00 uur op deze link.

Portret kiezer
Verder onderzoekt Synovate het profiel van de typische CU-kiezer, zoals opleiding, sociale achtergrond en de reden om op deze partij c.q. lijsttrekker te stemmen. De uitzending sluit af met de visie van Joep!

Direct na de uitzending was er een video-chat met Rouvoet. Lees hier het verslag.

Vergelijk ook de standpunten van de acht partijen die bij NOVA te gast zijn geweest. En speel de NOVA-quiz.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief