Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Formatie: lastige puzzel

11 jun 10

Kijk of luister naar: Formatie: lastige puzzel

Koningin Beatrix ontving vandaag alle fractieleiders om te praten over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie. Dat wordt een hele klus omdat het land sinds de verkiezingen van afgelopen woensdag precies is verdeeld tussen 'links' en 'rechts'.


Overeenstemming
Alle fractievoorzitters die tot nu toe bij koningin Beatrix zijn geweest hebben geadviseerd een informateur van VVD-huize te benoemen. Ook VVD-leider Rutte. Die informateur moet onderzoeken welke partijen programmatisch overeenstemming kunnen bereiken over een coalitie. In de eerste ronde moet ook worden bekeken of de PVV aan zo'n coalitie kan meedoen, zei Rutte.

Wilders
Naar verwachting zullen de meeste partijen de koningin adviseren de PVV van Geert Wilders serieus te nemen. De partij kreeg 24 zetels. Dat zijn er vijftien meer dan bij de verkiezingen van 2006. Voor Rutte naar binnenging bij de koningin, herhaalde hij dat hij de kandidaat-premier is van de VVD. Hij benadrukte dat de verkiezingen een complexe uitkomst hebben en dat de formatie ingewikkeld wordt. "Maar er moet een regering komen", zei hij.

CDA
Ook het CDA is voor Rutte nog volop in beeld. Hij prees de partij vandaag vanwege de sterke bestuurderstraditie en het realisme van de christendemocraten over de overheidsfinanciën. De christendemocraten hebben bovendien nog steeds 1,3 miljoen kiezers achter zich en veel "goede mensen in huis" die altijd bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur.

Paars
Een paarse coalitie is volgens Rutte "nog steeds ver weg" omdat de verschillen met de PvdA zo groot zijn. De VVD-leider sprak zijn eigen coalitievoorkeur nog niet uit. ,"Ik wil de zaak niet bemoeilijken door nu te speculeren."

Informateur
Na de gesprekken met alle fractievoorzitters zal koningin Beatrix een informateur benoemen. Het is ook mogelijk dat het staatshoofd meerdere informateurs benoemt om opties voor coalities te verkennen. Vaak gaat het om een meerderheidscoalitie. Dat betekent dat het toekomstige kabinet tezamen tenminste 76 van 150 Kamerzetels moet hebben.

In NOVA vanavond het laatste nieuws en een gesprek met de VVD'ers Frank de Grave, hij was minister in Paars 1. En Geert Dales, vice-voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur, over een mogelijk kabinet met de PVV.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief