Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gescheiden vaders in opstand

11 jun 10

Kijk of luister naar: Gescheiden vaders in opstand

Gescheiden vaders die hun kind niet mogen zien, grijpen naar een nieuw dwangmiddel. Ze eisen het ouderlijk gezag op over het kind.


Dwangsommen
Hoewel het gezag veel méér inhoudt, gebruiken de vaders het alleen om de omgangsregeling uit te kunnen voeren. Zo ook Ferry Lelieveld. Hij  vraagt het gezag over zijn dochter aan, als zijn ex-vrouw haar vier jaar lang niet meegeeft. Zij beschuldigt hem van mishandeling en seksueel misbruik van hun dochter. Als onderzoek de moeder in het ongelijk stelt, spreekt de rechter uit dat Ferry recht houdt op een omgangsregeling. Als zijn ex-vrouw ook na het opleggen van dwangsommen blijft weigeren hun dochter mee te geven, vraagt Ferry Lelieveld het ouderlijk gezag aan. Daarmee komt de omgang tussen vader en zijn dochter eindelijk op gang.

Gijzelen
Ook Peter Engberts ziet zijn zoon de afgelopen drie jaar niet. Net als bij Ferry beschuldigt ook de ex-vriendin van Peter hem van mishandeling van hun zoon. Maar de rechtbank geeft na onderzoek Peter het recht op een omgangsregeling. Als zijn ex-vriendin blijft weigeren hun zoon mee te geven, krijgt Engbert het recht van de rechtbank om haar te laten gijzelen - gevangen te laten nemen - elke keer als hij zijn zoon niet ziet. Zelfs dat helpt niet en dus vraagt Engbert het gezag over hun zoon aan.

NOVA vanavond over het laatste redmiddel van gescheiden vaders.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief