Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kunstwereld in de ban van zaak rond kunstvervalsing

15 jun 10

Kijk of luister naar: Kunstwereld in de ban van zaak rond kunstvervalsing

In NOVA vanavond het bijzondere verhaal van kunstverzamelaar en oud-politieman Johan Meijering uit Groningen. 


Vals
In 1999 koopt Meijering tien schilderijen. Maar wat blijkt: ze zijn vals. Tenminste dat zeggen de kunstkenners. Vijf experts verklaren zwart op wit dat de tien werken van de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg die hij heeft gekocht van schilder Cor van Loenen, vals zijn. Maar volgens de rechter is dat niet aangetoond. Wat nu? Meijerink eist zijn geld terug, maar de rechter houdt dat tegen. En de schilderijen verkopen kan niet, want volgens de critici zijn de schilderijen vals. Morgen buigt een nieuwe rechter in Leeuwarden zich over de zaak.

Rembrandt
Schilder Cor van Loenen verzamelt al jaren werken van kunstenaarsgroep De Ploeg en schildert zelf ook, in de geest van De Ploeg. Hij ontkent elke beschuldiging: “Zelfs over de werken van Rembrandt spreken specialisten elkaar al eeuwen tegen”, zei hij eerder deze week in een interview.

Van Meegeren
Vals of niet vals; omdat valse schilderijen niet worden vernietigd, worden ze gewoon weer opnieuw verkocht. Zeker twintig procent van de schilderijen die in Nederland worden verhandeld is vals, en dat aantal is alleen maar groeiende. In Nederland is al vijftig jaar niemand veroordeeld voor het vervalsen van kunst. De eerste en laatste was schilder Han van Meegeren. Maar die gaf zich na de Tweede Wereldoorlog zelf aan. Dat was nadat hij een valse Vermeer had verkocht voor anderhalf miljoen gulden aan Hermann Göring.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief