Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Basis voor nieuw kabinet gelegd?

15 jun 10

Kijk of luister naar: Basis voor nieuw kabinet gelegd?

Vandaag hebben PVV-leider Geert Wilders en VVD-leider Mark Rutte een ontmoeting met informateur Rosenthal. Die gaat verkennen in hoeverre beide partijen in een nieuw kabinet kunnen samenwerken.


Ontmoeting
Formateur Uri Rosenthal spreekt vanavond tegelijkertijd met Mark Rutte en Geert Wilders. Daar moet duidelijk worden of de basis voor een nieuw kabinet kan worden gelegd. De PVV wil graag een coalitie vormen met de VVD en het CDA. Om die reden wil Wilders dan ook dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zich aan zou sluiten bij het overleg. Een ontmoeting zonder het CDA heeft volgens Wilders niet zo heel veel zin. Maar Maxime Verhagen heeft gisteravond in NOVA gezegd dat hij nu nog niet betrokken wil worden bij een overleg.

Steun
Verhagen ziet grote verschillen tussen de PVV en VVD. Bovendien wil hij zich aan de agenda van informateur Rosenthal houden. Ook bestaat er weinig steun voor gesprekken met de PVV bij de CDA-achterban.

Verstandige dingen
Mark Rutte ziet ook verschillen tussen zijn partij en de PVV op het terrein van sociale zekerheid en de gezondheidszorg, maar gaat ervan uit dat hier goed over te praten valt. Volgens Rutte heeft de PVV-leider tijdens de verkiezingscampagne verstandige dingen gezegd over het terugdringen van het overheidstekort. Op het terrein van integratie en immigratie verwacht hij dat beide partijen elkaar kunnen vinden. In NOVA vanavond het laatste nieuws en de details van het politieke spel tijdens de formatie.

PVV-provincie
Ook een gesprek met Universiteitsbestuurder Jo Ritzen. Volgens hem maakt Limburg zich zorgen om het imago van de provincie na de grote hoeveelheid stemmen op de PVV in deze provincie tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Limburg en het international georiënteerde bedrijfsleven zijn daarr allerminst blij mee. Volgens hem moet de Universiteit van Maastricht het juist hebben van het internationale karakter. Is er inderdaad imagoschade omdat zoveel zuiderlingen op de PVV hebben gestemd? Oud-burgemeester Gerd Leers van Maastricht reageert.

Bekijk hier het gesprek met Gerd Leers:
Get Microsoft Silverlight

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief