Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Regeren met PVV voor CDA erg moeilijk

16 jun 10

Kijk of luister naar: Regeren met PVV voor CDA erg moeilijk

Samenwerken met de PVV ligt heel erg moeilijk bij het CDA, maar de deur is nog niet dicht gegooid. Het CDA zal een speciaal congres houden om een eventuele coalitie voor te leggen ter goedkeuring aan de leden.


De partij is diep verdeeld: tal van prominenten, provinciale voorzitters en CDA-raadsleden zijn principieel tegen en dreigen hun lidmaatschap op te geven als er een samenwerking komt.

Niet bereid
Rosenthal spreekt vandaag met CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Verhagen hield tot nu toe de boot af en vindt dat de VVD en de PVV eerst maar eens moeten kijken of er tussen hen beide voldoende basis blijkt voor een coalitie. En ook vanmiddag, na het gesprek met de informateur, stelde Maxime Verhagen opnieuw nog niet bereid te zijn om gesprekken te beginnen met de VVD en de PVV over een eventueel kabinet.

'Gewoon eerlijk'
Wilders liet gisteren nog weten dat hij vindt dat Maxime Verhagen "gewoon eerlijk" moet zeggen of hij wel of niet wil onderhandelen met de PVV over een nieuw kabinet: "Ik vind dat we met zijn drieën moeten spreken vanavond. Op het moment dat je onderhandelt over een kabinet, dan ga je met zijn drieën aan tafel. Geen lege stoelen, geen spookonderhandelaars, dan moet de heer Verhagen er zijn. Het is moeilijk praten tegen een lege stoel".

Achterban
Maar vandaag heeft CDA bekend gemaakt een congres te houden waar definitief ja of nee wordt gezegd tegen deelname aan een coalitie. Het besluit is genomen om tegemoet te komen aan de roep van de leden van de partij om op cruciale momenten ja of nee te kunnen zeggen. Een aanzienlijk deel van de provinciale afdelingen van het CDA hebben te kennen gegegeven niets zien in regeren met de PVV en herbezinning te verkiezen en een rol in de oppositie.

Provincies
NOVA maakt vanavond een rondje langs de provincies met de vraag of regeren met de PVV een optie is. Verder uiteraard het laatste nieuws van de informatie: informateur Uri Rosenthal liet zich vandaag bijpraten door specialisten op financieel-economisch gebied: vanmorgen met directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau en vanmiddag met demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank.

Vanuit Den Haag commentaar van politiek verslaggever Ferry Mingelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief