Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Olieramp toont behoefte aan schone energie'

16 jun 10

Kijk of luister naar: 'Olieramp toont behoefte aan schone energie'

Tijdens een nationale televisietoespraak over de olievervuiling in de VS heeft president Barack Obama gezegd dat het olielek in de Golf van Mexico de behoefte aan schone energie laat zien. Hij riep iedereen op zijn steentje bij te dragen aan een toekomst met schonere energie.


Bekijk hier de toespraak van Obama (CNN):


Aanpakken
Obama beloofde dat hij de olieramp met alle middelen die er zijn zal aanpakken en dat olieconcern BP voor de kosten en veroorzaakte schade opdraait. Hij zei alles op alles te zetten om de komende dagen en weken 90 procent van de lekkende oliebron op te kunnen vangen. Ondertussen slaat BP een ontlastende bron zodat in augustus het lek gedicht zou moeten zijn. Bovendien heeft BP vanavond beloofd 20 miljard dollar in een special noodfonds te storten.

Nationale Garde
Ongeveer 30.000 mensen in vier staten zijn bezig de olie op te ruimen. Obama wil 17.000 extra mensen van de Nationale Garde inzetten. Daarnaast helpen duizenden schepen op het water met het opruimen van de smurrie.

Fonds
De schade is tot nu toe enorm en daarom wil hij de mensen in de getroffen kustgebieden steunen. Hij hoopt vandaag met BP-topbestuurder Carl-Henric Svanberg een akkoord over een fonds te bereiken om alle getroffenen schadeloos te stellen.

Geen boringen
Op de lange termijn moeten andere maatregelen er voor zorgen, dat een dergelijke ramp zich niet meer voordoet. Oliebedrijven mogen vooralsnog zes maanden lang niet op zee naar olie boren.

Destin
Inmiddels heeft de olie nu ook de stranden van de toeristenstaat Florida bereikt. NOVA is in het stadje Destin, waar ze de olie nu elk moment verwachten.


Grotere kaart weergeven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief