Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Informateur gaat Paars-plus onderzoeken

18 jun 10

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen hoopt op een kabinet Paars-plus van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Een kabinet met VVD en CDA ziet hij niet zitten. VVD-leider Rutte wil juist een kabinet van VVD, PvdA en CDA, het zogenaamde centrum- of middenkabinet. Informateur Uri Rosenthal gaat maandag bekijken of onderhandelingen over een Paars-plus kabinet mogelijk zijn. Hij noemt het een "tussenstap" in de formatie.


Verschillen
Cohen is blij dat de eerste formatiepoging van Rosenthal, om een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA te formeren, niet gelukt is. Hij wil graag regeren in een kabinet Paars-plus. Maar de VVD benadrukte in de campagne keer op keer de grote verschillen tussen VVD en PvdA. En VVD-leider Mark Rutte liet eerder weten Paars-plus nogal onwaarschijnlijk te vinden omdat VVD en PvdA te ver uit elkaar liggen, vooral als het gaat om de overheidsfinanciën.

Hervormingen
GroenLinks-leider Femke Halsema ziet Paars-plus juist als een kabinet dat bereid is hervormingen door te voeren, meer mensen aan het werk helpt en de economie gezond, modern en innovatief maakt. Halsema hoopt dat VVD-leider Mark Rutte vandaag besluit ook voor Paars-plus te gaan.

Leiderschap
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zei na zijn gesprek met de informateur dat de verantwoordelijkheid van de voortgang van de kabinetsformatie bij de VVD ligt. Hij wil dat de VVD als grootste partij leiderschap toont en aangeeft hoe het verder moet. Verhagen wilde niet ingaan op vragen of het CDA bereid is plaats te nemen in een kabinet met VVD en PvdA: "Ik sluit niets uit.''

In NOVA vanavond het laatste nieuws, het politieke spel tijdens de formatie en de verschillen en de overeenkomsten tussen VVD en PvdA. Fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, Han Noten is te gast en reageert.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief