Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA onderzoekt verkiezingsnederlaag

18 jun 10

Een CDA-vlaggetje bij het torentje in Madurodam...

Het CDA is sinds de verkiezingen in shock: twintig zetels verlies en Limburg en Noord-Brabant die de partij massaal in de steek laten.


Oppositie
Wat is wijsheid? Regionale CDA-afdelingen willen geen deelname aan een nieuw kabinet en denken dat het beter is voor de partij om plaats te nemen in de oppositie. De partij zou dan beter in staat zijn op te krabbelen uit het dal sins de verkiezingsnederlaag. Ook fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft de afgelopen dagen benadrukt dat zijn partij zich bescheiden zal opstellen en Verhagen weigerde dan ook te praten met VVD en PPV over een te vormen coalitie. Een eventuele samenwerking met de PVV kon al helemaal niet rekenen op steun van de CDA-achterban.

Coalitie

Mocht het CDA uiteindelijk toch betrokken raken bij een coalitie van welke samenstelling dan ook, dan zal voor een definitief ja eerst een congres worden gehouden waar alle leden uitspraak kunnen doen. Vanavond is alvast het CDA-partijbestuur bijeen om de wonden te likken en de strategie voor de komende tijd te bepalen. 

Positie
Zo is in ieder geval beslotem dat een commissie onderzoek gaat doen naar de huidige situatie van de partij waarbij niet alleen wordt gekeken naar de oorzaken van de recente verkiezingsnederlagen, maar ook naar de positie van de christendemocratie in de samenleving.

NOVA doet verslag vanuit het zalencentrum naast....Madurodam, en spreekt met CDA'ers Maxime Verhagen, Wim van de Camp en interim-partijvoorzitter Henk Bleker.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief