Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Exclusief: interview met Til Gardeniers

19 jun 10

Kijk of luister naar: Exclusief: interview met Til Gardeniers

In 1994 leidde ze de commissie-Gardeniers die de dramatische verkiezingsnederlaag van het CDA moest onderzoeken. Net als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen verloor de partij toen een zetel of twintig. In NOVA vanavond een exclusief interview met Til Gardeniers van het CDA.


Formatie

De formatieonderhandelingen onder leiding van formateur Uri Rosenthal verlopen moeizaam. De onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA mislukten. De VVD en PVV leggen hiervan de schuld bij het CDA omdat deze partij niet wilde aanschuiven bij de gesprekken voordat de PVV en VVD het eens zouden zijn over een aantal belangrijke zaken. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vindt echter dat na de enorme verkiezingsnederlaag het CDA bescheidenheid past en vooralsnog niet aan zet is.

Til Gardeniers

Meervoudig CDA-minister Til Gardeniers (85) stond aan de wieg van het CDA. Nadat ze in 1971 voor de Katholieke Volkspartij (KVP) in de Tweede Kamer kwam werd ze in 1977 minister van Cultuur en in 1981 minister van Volksgezondheid. Al haar ministerschappen maakten onderdeel uit van de kabinetten-Van Agt. Haar laatste ambt vervulde ze van 1983 tot 1995 als lid van de Raad van State.

Zakenkabinet
Ze geeft geen interviews meer maar maakt voor NOVA een uitzondering. Gardeniers vindt dat Jan Peter Balkenende veel te snel is aangewezen als CDA-lijsttrekker na de val van het kabinet in februari dit jaar. Ook pleit ze voor een zakenkabinet.

In NOVA vanavond een exclusief interview met CDA-prominent Til Gardeniers.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief