Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paars-plus wordt serieus besproken

21 jun 10

Kijk of luister naar: Paars-plus wordt serieus besproken

Nadat vorige week bleek dat een parlementair meerderheidskabinet van VVD, PVV en CDA niet mogelijk is, spreekt informateur Uri Rosenthal vandaag met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Doel is erachter te komen of het zinvol is te gaan onderhandelen over een mogelijk Paars-pluskabinet.


'Buitengewoon onwaarschijnlijk'
VVD-fractieleider Mark Rutte heeft steeds laten weten niets te zien in een Paars-pluskabinet. Het is in zijn ogen een links kabinet. Sinds de verkiezingscampagne heeft Rutte steeds benadrukt dat er tussen VVD en PvdA hele grote verschillen bestaan, met name bij de aanpak van de tekorten op de overheidsbegroting. Samenwerking in een nieuw paars kabinet, zoals dat ook in de jaren negentig gebeurde, heeft hij als "buitengewoon onwaarschijnlijk" gekenschetst.

Bereid
Maar vanmorgen, voordat het gesprek met Rosenthal begon, sprak hij wel zijn bereidheid uit de kansen van zo'n kabinet serieus te overwegen: "We moeten kijken of het zin heeft, de verschillen zijn nog steeds heel groot".

Benieuwd
GroenLinks-leider Femke Halsema zei bij binnenkomst dat ze "reuze benieuwd" is naar wat Rutte en informateur Rosenthal te melden hebben. D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Job Cohen hielden zich meer op de vlakte. Cohen: "Alles wat ik nu zeg is contraproductief".

In NOVA vanavond het laatste nieuws over de informatie. Vanuit Den Haag commentaar van politiek verslaggever Ferry Mingelen. In de studio reageert Ed Nijpels, oud-fractievoorzitter VVD.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief