Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paars-plus komt er niet

22 jun 10

Kijk of luister naar: Paars-plus komt er niet

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ziet te weinig perspectief om te gaan onderhandelen over een Paars-pluscoalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Rutte concludeerde dat vandaag na afloop van het gesprek bij informateur Rosenthal.


Snuffelen
De leiders van PvdA, D66 en GroenLinks waren wel enthousiast over Paars-plus. Maar VVD-leider Rutte heeft de besprekingen beëindigd.

Sfeer
Job Cohen (PvdA) is 'zeer teleurgesteld' over het uitblijven van onderhandelingen over Paars-plus en hij is niet bereid te onderhandelen over een middenkabinet met VVD, PvdA en CDA. Het vorige kabinet liep stuk door een ruzie tussen die laatste twee partijen. Femke Halsema van GroenLinks zei te balen 'als een gieter'. Cohen wijt een en ander aan de VVD, die te weinig perspectief zou hebben geboden. Cohen wilde niet ingaan op de vraag wat er nu moet gebeuren, evenmin als Halsema. Halsema prees wel de sfeer tijdens de gesprekken. Ze zei verder dat het aan haar fractie niet heeft gelegen. GroenLinks wilde overal over praten.

Taboes
Ook Alexander Pechtold van D66 toonde zich in mineur over het afketsen van Paars-plus. "Uit de gesprekken van gisteren en vandaag is gebleken dat de VVD op dit moment geen ruimte ziet om door te gaan met het verkennen van een mogelijke coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. D66 heeft geen taboes geformuleerd, maar de VVD ziet op dit moment geen perspectief. Dat vinden wij teleurstellend."

Centrumrechts
PVV-leider Geert Wilders is blij dat een Paars-pluskabinet van de baan is. Dat is volgens hem goed voor Nederland. Nu er niet wordt onderhandeld over een coalitie van VVD, PvdA, D66 en
GroenLinks, hoopt Wilders dat de kans op een kabinet met de PVV toch weer een stapje dichterbij is gekomen. Hij doet een beroep op CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen om alsnog samen met de VVD en de PVV te praten over de vorming van een centrumrechts kabinet. Maar Verhagen herhaalde vandaag nog eens dat voordat het CDA aanschuift bij gesprekken Mark Rutte en Geert Wilders eerst duidelijk moeten maken hoe zij hun onderlinge verschillen denken te overbruggen.

Hoofdpunten
De CDA-fractieleider vond dat vorige week al en vindt dat nu nog steeds. De vorming van een nieuw kabinet wordt daarmee steeds ingewikkelder. Informateur Uri Rosenthal gaat vanaf morgen onderzoeken of VVD, PvdA en CDA samen zouden willen. De kansen daarop lijken niet groot, want de PvdA wil niet in zo'n kabinet.

In NOVA vanavond het laatste nieuws over de informatie. Vanuit Den Haag commentaar van politiek verslaggever Ferry Mingelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief