Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van der Laan voorgedragen als burgemeester Amsterdam

23 jun 10

Kijk of luister naar: Van der Laan voorgedragen als burgemeester Amsterdam

De Amsterdamse gemeenteraad heeft vanavond Eberhard van der Laan voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van der Laan moet Job Cohen opvolgen, die in maart aftrad om het lijsttrekkerschap van de PvdA in de Tweede Kamer op zich te nemen.


Jorritsma
 De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad had VVD'er Annemarie Jorritsma voorgedragen als eerste kandidaat en Van der Laan als tweede. De gemeenteraad nam het advies van de commissie niet over en koos voor Van der Laan. Van der Laan kan niet meteen aan de slag. De ministerraad moet nog een oordeel vellen over de voordracht.

Advocaat
Van der Laan is van huis uit advocaat en was van 2008 tot de val van het vorige kabinet minister voor Integratie, Wonen en Wijken. Hij speelde nog geregeld een rol achter de schermen in de Amsterdamse politiek. Zo trad hij in 2006 en 2010 op als informateur bij de vorming van een nieuw stadsbestuur.

Boegbeeld
Eerder stelde de fractievoorzitters in de gemeenteraad een profielschets op: de kandidaat moet de personificatie zijn van de drie andreaskruisen van Amsterdam: heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Bovendien moet hij of zij boegbeeld, netwerker en belangenbehartiger van de stad zijn.

Kandidaten
Officieel was niet bekend wie de kandidaten waren, maar zeker was dat ook Annemarie Jorritsma (VVD, en huidige burgemeester van Almere) en Roger van Boxtel (D66, ex-minister voor Integratie) hebben gesolliciteerd.

Vertrouwenscommissie
De afgelopen week heeft een vertrouwenscommissie van negen leden, (een van elke fractie) sollicitatiegesprekken gevoerd.

In NOVA een portret van de nieuwe burgemeester en een gesprek met Robert Flos (VVD), gemeenteraadslid.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief