Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: (In)formeren kan lang duren

24 jun 10

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: (In)formeren kan lang duren

Informateur Uri Rosenthal heeft vandaag gesproken met GroenLinks-leider Femke Halsema en D66-leider Alexander Pechtold. De twee spraken al eerder uitgebreid met de informateur over de mogelijkheid van een Paars-pluskabinet. Maar nadat VVD-leider Mark Rutte had duidelijk gemaakt geen brood te zien in zo'n combinatie, ketsten deze gesprekken af.


Middenkabinet
Rosenthal keek gisteren naar de mogelijkheid van een middenkabinet met VVD, PvdA en CDA. De suggestie van PvdA-leider Job Cohen om daar GroenLinks en D66 aan toe te voegen, viel bij deze partijen in slechte aarde. Toch nodigde Rosenthal Halsema en Pechtold uit voor een gesprek op vanochtend. Femke Halsema maakte de informateur opnieuw duidelijk dat haar voorkeur uitgaat naar paars-plus, een coalitie met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Hoe verder?
Het lijkt erop dat alle mogelijke combinaties de revue zijn gepasseerd. Rosenthal heeft zijn gesprekken in het kader van zijn verkenning afgerond en werkt nu aan zijn eindverslag.

Van Agt I
De vorming van een nieuw kabinet heeft vaker lang geduurd: in 1977 duurde de formatie van het kabinet-Van Agt I, ook wel het kabinet-Van Agt/Wiegel genoemd, maar liefst 208 dagen.

Gestrand
De verkiezingen van 25 mei 1977 leverde twee grote winnaars op: het CDA en de PvdA. Een samenwerking tussen die partijen lag dus voor de hand. Maar na 149 dagen (in)formeren en liefst vier (in)formateurs, strandde deze formatie omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden over de ministerskandidaten ondanks een tot stand gekomen regeerakkoord tussen PvdA, CDA en D'66.

Rit
Daarna werd de optie VVD-CDA onderzocht. Informateur Wim van der Grinten (KVP/CDA) en formateur Dries van Agt hadden 41 dagen nodig om het kabinet-Van Agt I te formeren. Dit kabinet zit de hele rit uit.

In NOVA vanavond een verslag van de ontwikkelingen van vandaag en een terugblik op de - tot nu toe - langste kabinetsformatie. In de studio een gesprek met politiek columnist Marc Chavannes (NRC), politiek verslaggever Kustaw Bessems (De Pers) en politiek verslaggever Paul Jansen (De Telegraaf) over het verloop van de informatie tot nu toe en de tijd die komen gaat.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief