Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De SP bedankt Marijnissen

24 jun 10

Kijk of luister naar: De SP bedankt Marijnissen

De SP neemt vandaag - met een symposium over de mondiale problemen in een globaliserende wereld - afscheid van Jan Marijnissen.


Leider
In 1975 wordt Marijnissen voor de SP raadslid in Oss. Daarvoor werkte hij onder andere als fabrieksarbeider en lasser. Van 1988 tot 2008 is Marijnissen politiek leider van de SP. Vanaf 1994 zit hij voor de partij als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Onder zijn leiding groeit de partij van twee Kamerzetels in 1994 tot 25 zetels tot de verkiezingen van juni 2010.

Gezondheid
In 2008 treedt Marijnissen terug als fractievoorzitter, onder andere vanwege gezondheidsklachten. Hij wordt opgevolgd door Agnes Kant. Zij geeft echter op 4 maart 2010 haar positie op na teleurstellende gemeenteraadsverkiezingen en aanhoudende slechte peilingen. Kant wordt opgevolgd door Emile Roemer. Op 20 maart 2010 maakt Marijnissen bekend dat hij na de verkiezingen niet terugkeert in de Tweed Kamer. Hij beschouwt deze stap als een "logisch vervolg" op zijn beslissing in 2008 om "een stapje terug" te doen als fractievoorzitter.

Column
Tijdens het symposium vandaag gaat Marijnissen in gesprek met Herman Wijffels, Frans Timmermans, Joris Voorhoeve en Ruud Lubbers. Sprekers als Wouter van Dieren, Jan Mulder en Marcel van Dam spreken op het symposium een column uit.

Met het afscheid van Marijnissen komt er een einde aan een tijdperk. NOVA is erbij.

Foto: Roel Wijnants (Creative Commons — Attribution-NonCommercial 3.0 Unported)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief