Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Te veel dokters kiezen de dood

25 jun 10

Kijk of luister naar: Te veel dokters kiezen de dood

Ze werken hard, vinden het nog leuk ook, maar ondertussen lopen ze zelf het meeste risico. Want artsen die er zelf doorheen zitten – en dat zijn er niet weinig – volgen vaak niet de raad op die ze patiënten zouden geven.


Medicijn
Artsen zijn vaker verslaafd of depressief en ze kiezen vaker voor zelfmoord, zo blijkt uit onderzoek in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten. De cultuur binnen de beroepsgroep is er niet naar om hulp te zoeken. Daarbij is een medicijn voor een arts altijd binnen handbereik.

Zelfmoord
Het onderzoek, deze week gepubliceerd in Medisch Contact, bevestigt dat artsen een veel hoger risico hebben om zelfmoord te plegen dan andere mensen. 'De meeste depressieve artsen zoeken geen hulp, gaan over tot zelfbehandeling met medicamenten of alcohol en raken geïsoleerd. Dan kunnen suïcidale gedachten leiden tot een poging tot zelfdoding. Aangezien artsen zoals gezegd kennis over en toeging tot effectieve methoden hebben om het leven te beëindigen, is een eerste poging vaak meteen succesvol', zo concluderen de onderzoekers.

In NOVA vanavond de uitkomsten van het onderzoek en een gesprek met Cor de Jong, arts, psychotherapeut en hoogleraar verslaving en verslavingszorg aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief