Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Waar komt het Nationaal Historisch Museum?

25 jun 10

Kijk of luister naar: Waar komt het Nationaal Historisch Museum?

Een Nationaal Historisch Museum en een parkeergarage die samen niet meer dan vijftig miljoen euro mogen kosten. Maar alleen het plan voor de parkeergarage heeft Arnhem nu al geraamd op zestig miljoen.


Goedkoper
Over de vestigingsplek van het nieuwe museum is in Nederland langdurig gediscussieerd en gesproken. De uitkomst daarvan was dat het nieuwe Nationaal Historisch Museum naast het Openluchtmuseum in Arnhem moet komen. Inclusief een parkeergarage die voor beide musea dienst kan doen. Het plan voor een ondergrondse parkeerplaats komt echter uit op zestig miljoen euro, en dat is veel te duur. Bovengronds parkeren is veel goedkoper (7,5 miljoen euro) en is ook een mogelijkheid. Probleem alleen is dat de bosomgeving van het Openluchtmuseum Europees beschermde grond is. Arnhem gaat die mogelijkheid nu toch onderzoeken.

Trappelen
De stad heeft tot 1 september de tijd om met een goed nieuw plan te komen. Amsterdam en Den Haag, die door de minister als locatie in een eerder stadium werden gepasseerd, staan te trappelen om alsnog onderdak te geven aan het nieuwe museum. En zij zijn niet de enigen. Ook Ede, Opmeer en Soestdijk vinden zichzelf geschikt.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief