Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD en PvdA onwrikbaar

25 jun 10

Kijk of luister naar: VVD en PvdA onwrikbaar

De VVD en de PvdA houden allebei vast aan hun voorkeur voor een nieuw kabinet. Het eindadvies van informateur Rosenthal om te werken aan kabinet uit het "brede midden" heeft daar weinig verandering in gebracht. Eén of twee informateurs uit de PvdA en de VVD zouden volgens Rosenthal moeten onderzoeken of er zo'n kabinet kan komen.


Regeringsverantwoordelijkheid
Rosenthal denkt aan een kabinet van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Volgens hem zijn deze partijen bereid regeringsverantwoordelijkheid te dragen en sluiten ze elkaar niet uit.

Paars-plus
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wil best dat er een informateur van de PvdA wordt benoemd. Hij zei dat vanavond na zijn gesprek met koningin Beatrix. Maar een middenkabinet met VVD en CDA ziet hij nog altijd niet zitten. Cohen wil dat Paars-plus, het kabinet met VVD, PvdA, GroenLinks en D66 nu grondig bekeken wordt. De PvdA heeft bezwaar tegen het CDA, die een verkiezingsnederlaag heeft geleden.

Uitdokteren
Ook D66-leider Pechtold en Halsema van GroenLinks zijn nog steeds voor Paars-plus. Halsema steunt het advies van informateur Uri Rosenthal om twee informateurs aan te stellen. Ze hoopt dat die Rutte kunnen overhalen om toch te gaan praten over Paars-plus. Halsema vindt ook dat VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Job Cohen nu moeten "uitdokteren" hoe het verder moet, want het is volgens haar duidelijk dat het op deze manier niet lukt een kabinet te formeren.

Gedraai
Volgens D66-leider Pechtold waren de gesprekken begin deze week over Paars-plus constructief. Volgens hem is tempo geboden in het formatieproces. "Het gedraal moet nu maar eens stoppen", zei hij. De fase van verkennen moet daarom volgens de D66-fractievoorzitter overgaan naar onderhandelen.

Schandalig
PVV-leider Geert Wilders vindt het ‘onvoorstelbaar en schandalig’ dat koningin Beatrix nu alleen de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks heeft uitgenodigd voor een gesprek. "Een belediging van de PVV-kiezer’, stelde Wilders vrijdag in een reactie. ‘De PVV als grootste overwinnaar en anderhalf miljoen kiezers worden letterlijk buitenspel gezet terwijl er niet eens is gesproken met CDA en VVD over een coalitie van VVD, PVV en CDA. Waarom gaan mensen in Nederland nog stemmen als de grootste winnaar een cordon sanitaire om zich heen krijgt? Met dit soort fratsen wordt de kloof tussen burger en politiek alleen maar groter", twittert hij vandaag.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws en een analyse door Ferry Mingelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief