Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pechtold: VVD en CDA moeten met PVV praten

28 jun 10

Kijk of luister naar: Pechtold: VVD en CDA moeten met PVV praten

D66-leider Pechtold heeft na zijn gesprek met Tjeenk Willink laten weten te vinden dat de VVD en het CDA toch met de PVV moeten gaan onderhandelen over een mogelijke coalitie. De optie van een rechts kabinet is door de "dubbelrol" die het CDA volgens Pechtold speelt nooit onderzocht.


Boek
Pechtold verwijt het CDA dat de christendemocraten de PVV van Geert Wilders voor de verkiezingen nooit hebben uitgesloten, maar na de verkiezingen weigeren om met Wilders om de tafel te gaan, terwijl ze wel over een middenkabinet willen onderhandelen. "Het CDA is verplicht daar serieus over te praten of het boek te sluiten", zegt Pechtold over de optie van een rechts kabinet. Pechtold vindt overigens een paars-pluskabinet nog altijd de beste oplossing voor het land.

Blokkade
Ook GroenLinks-leider Femke Halsema vindt dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen moet uitleggen waarom hij weigert met de PVV te onderhandelen en daarmee een rechts kabinet blokkeert. Wat Halsema betreft verschaft Verhagen die duidelijkheid in een debat in de Tweede Kamer waar ook de vorige informateur Uri Rosenthal aanwezig is.

Middenkabinet
VVD-leider Mark Rutte heeft nog altijd een voorkeur voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA, maar "blokkades" voor een coalitie paars-plus van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 liggen er bij Rutte niet, zo bleek na Ruttes eerste gesprek met de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink. "We hebben daar eerder over onderhandeld. Toen heb ik vastgesteld dat er thans te weinig perspectief is. We weten allemaal waarom die aftastfase wel en niet succesvol was. Het ligt voor de hand dat we nu gaan onderhandelen over PvdA, CDA en VVD."

Buitenspel
Behalve Wilders staat ook de SP buitenspel. Fractievoorzitter Emile Roemer vroeg Tjeenk Willink maandag per brief om een onderhoud. Roemer wil dat de informateur een ontmoeting regelt tussen de partijleiders van de PvdA, CDA, GroenLinks en SP om de mogelijkheden voor een "centrumlinks" kabinet te onderzoeken. Hij is "verbolgen" over het verloop van het formatieproces, omdat de SP en de bijna miljoen kiezers die op deze partij stemden "door beide informateurs worden genegeerd".

Gesprekken
De door koningin Beatrix zaterdag aangestelde informateur Herman Tjeenk Willink is vanochtend begonnen aan zijn eerste gesprekken in het kader van de kabinetsformatie. De vicepresident van de Raad van State zal verder gaan waar zijn voorganger Uri Rosenthal is gebleven. Hij ontving vanmorgen eerst voormalig informateur Uri Rosenthal. Die adviseerde vorige week de koningin om één of twee informateurs te benoemen, één van VVD- en/of één van PvdA-huize. Koningin Beatrix koos voor één informateur, de vicepresident van de Raad van State.

Opdracht
Na Rosenthal ontving de informateur de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Tjeenk Willink gaat nadrukkelijk niet onderhandelen; dat staat niet in zijn opdracht. Wat hij wel moet doen is koningin Beatrix "op korte termijn informeren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal".

In NOVA vanavond het laatste nieuws van de formatie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief