Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Megaschikkingen in vastgoedfraudezaak

28 jun 10

Kijk of luister naar: Megaschikkingen in vastgoedfraudezaak

Hoofdverdachte in de vastgoedfraudeaffaire, oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V., en zijn vennootschappen hebben voor in totaal meer dan zeventig miljoen euro geschikt met Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).


Voordeel
Vijf vennootschappen van Van V. betalen een boete van vijf miljoen euro aan het Openbaar Ministerie (OM). De BV’s werden onder meer verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De BV’s zouden voordeel hebben genoten bij transacties waarbij valse facturen werden verstuurd of onroerende zaken tegen onzakelijke prijzen werden verkocht.

Regiezitting
De schikkingen staan los van de lopende strafzaak tegen Van V. persoonlijk. Die gaat sowieso door. Woensdag begint de regiezitting voor dit proces bij de rechtbank Haarlem.

Berusting
Volgens advocaat Willem Koops berust Van V. erin dat hij degene is die schadeloos moet stellen: "Als het om het geld gaat, is het simpel. De Nederlandse gemeenten, de banken, en de gepensioneerden van Philips, maar ook de fiscus, moeten gewoon dat geld krijgen. Ze moeten geen partij zijn in de strafzaak."

Schikking
Justitie heeft in deze vastgoedfraudeaffaire in totaal ongeveer 125 verdachten op de korrel, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Mede gezien de omvang heeft het OM besloten met een aantal verdachten te schikken.

Celstraf
Afgelopen december legde de rechtbank celstraffen van zestien maanden op aan de eerste verdachten in de zaak die moesten voorkomen, de projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. Zij werden veroordeeld voor onder meer witwassen en valsheid in geschrifte. Beide gingen in hoger beroep.

In NOVA vanavond reacties op de megaschikking. In de studio commentaar van Gerben van der Marel, journalist van het Financieele Dagblad. Hij schreef, samen met Vasco van der Boon, het boek 'De vastgoedfraude'.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief