Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders wil niet onderhandelen over rechts kabinet

29 jun 10

Kijk of luister naar: Wilders wil niet onderhandelen over rechts kabinet

De Tweede Kamer debatteerde vandaag met oud-informateur Uri Rosenthal over zijn eindverslag over de eerste ronde van de kabinetsformatie. Vrijwel alle partijen steunden vandaag een verzoek hiertoe van PVV-leider Geert Wilders maar concludeerden in het debat dat Wilders wegloopt voor regeringsverantwoordelijkheid.


Paria
Wilders voelt zich de afgelopen weken in de kabinetsformatie behandeld als 'een paria, als melaats en als een zwerver die men liever op straat laat staan'. Dat zei Wilders tijdens het debat. Hij voorspelt ook dat zijn partij de grootste wordt van het land nu ze niet mee kan praten over de nieuw te vormen regering. Maar op een uitnodiging van VVD-leider Mark Rutte om één op één onderhandelingen te beginnen over een rechts meerderheidskabinet met het CDA gaat hij niet in. In het Kamerdebat over de formatie zei Rutte dat hij bereid is ver te gaan om zo'n kabinet mogelijk te maken.

Verhagen
Daarna zouden de VVD en de PVV kunnen kijken of het CDA kan aansluiten. Op die manier zou volgens Rutte het door hem en Wilders gewenste rechtse kabinet er toch nog kunnen komen. Geert Wilders wil echter  zolang CDA-collega Maxime Verhagen niet direct aansluit niet praten. "Maar als de heer Verhagen aansluit, ben ik uw man", stelde hij. Volgens Maxime Verhagen bestaan er tussen het CDA en de PVV te veel principiële verschillen over de democratische rechtsstaat om te praten over een eventuele coalitie.

CDA
Rutte verweet Wilders dat hij onterecht de schuld bij het CDA legt voor het feit dat de VVD nu moet proberen een kabinet te formeren met de PvdA erin. "Als dat kabinet er komt, dan is dat uw schuld. Want ik geef u hier nog eens de mogelijkheid om te onderhandelen", aldus Rutte.

Schandalig
Wilders wilde het debat omdat hij het schandalig vindt dat zijn partij als grootste winnaar van de verkiezingen buitenspel is gezet en de grootste verliezer, het CDA, wel voor de nieuwe ronde formatiegesprekken is uitgenodigd. VVD-senator Rosenthal heeft zijn eindrapport vrijdag aan koningin Beatrix aangeboden. De vorstin benoemde haar belangrijkste adviseur, Herman Tjeenk Willink, een dag later tot informateur.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief