Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wellink biedt namens DNB verontschuldigingen aan

30 jun 10

Kijk of luister naar: Wellink biedt namens DNB verontschuldigingen aan

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vanavond in de Tweede Kamer namens DNB verontschuldigingen aangeboden voor het optreden rond de failliete DSB Bank.


"Ja, het had iets meer en iets beter gekund", aldus Wellink. Hij noemde het bovendien "buitengewoon spijtig en buitengewoon naar" dat mensen gedupeerd zijn geraakt door het faillissement van de bank. Hij noemde het een nederlaag dat de bank niet overeind is kunnen blijven.

Uiterste best
Wel benadrukte Wellink dat de mensen die bezig zijn geweest met de vergunningverlening en toezicht op DSB hun uiterste best hebben gedaan. "Die mensen hebben gedaan wat ze in redelijkheid als professioneel handelende vaklieden verondersteld werden te doen."

Zelf
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank wil noodzakelijke veranderingen op het gebied van de cultuur binnen zijn organisatie zélf doorvoeren. Hij beantwoordde daarmee vragen van Kamerlid Ari Slob van de ChristenUnie. Die vroeg of Wellink wel de aangewezen persoon is om wijzigingen door te voeren, omdat hij "enigszins de belichaming" is van de cultuur binnen de centrale bank. Wellink zei dat de cultuur bij de bank in de afgelopen tien tot vijftien jaar "dramatisch" is veranderd. "We zijn een veel opener, vlakkere instelling geworden. We zijn intern en extern veel transparanter. Ik zie mezelf als belichaming dat we niet meer die ivoren toren zijn."

Kans
In de Kamer is nog niet iedereen tevreden over de beantwoording van Wellink. De VVD wil hem nog een kans geven maar dan moet hij wel met een goed plan voor een cultuuromslag komen. Volgens VVD-Kamerlid Frans Weekers is bij Wellink nog niet goed doorgedrongen dat het roer om moet. GroenLinks vindt dat de DNB-president de eer aan zichzelf moet houden.

Rapport
Nout Wellink reageerde vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer op het gisteren gepubliceerde rapport van de commissie-Scheltema.

Vertrouwen
Gisteren sprak demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën nog zijn "volle vertrouwen" uit in Wellink nadat hij daarvoor wel alle kritiek van Scheltema had moeten accepteren en moeten beloven dat er binnen een maand een plan van aanpak ligt om de cultuur binnen DNB flink te veranderen. De Jager koppelde zijn vertrouwen in Wellink daar nadrukkelijk aan. "Ze erkennen de fouten en beloven op korte termijn een cultuurverandering. Dat sterkt mij in mijn vertrouwen".

Bankvergunning
De commissie-Scheltema concludeerde ondermeer dat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de DSB Bank in 2005 geen bankvergunning had mogen geven. Er waren toen 'zodanige tekortkomingen in de leiding en de organisatie van DSB Bank dat het verlenen van een vergunning door DNB een te groot risico inhield'. 'Aan de eisen die de wet in dit opzicht stelt was dan ook onvoldoende voldaan: DNB had op deze punten meer moeten verlangen'.

Positie
De positie van Wellink staat al langer onder druk, na kritiek op zijn optreden rond de verkoop van ABN Amro, rond de gevallen IJslandse internetspaarbank Icesave en vanwege de rol van DNB bij de ondergang van DSB Bank. Een derde termijn lijkt Wellink daarom zeker niet gegund. Of hij zijn huidige tweede termijn kan afmaken tot 2011 zal de komende dagen blijken.

In NOVA vanavond een verslag van de hoorzitting. In de studio reageert Arnoud Boot, lid van de Bankraad van De Nederlandsche Bank.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief