Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wellink krijgt een maand

1 jul 10

Kijk of luister naar: Wellink krijgt een maand

De Tweede Kamer geeft president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) een maand om haar ervan te overtuigen dat hij de juiste persoon is om de noodzakelijke cultuurverandering bij zijn organisatie voor elkaar te krijgen. Alleen de PVV eiste vandaag het vertrek van Wellink.


Opstapt
De andere fracties gunnen Wellink de kans om binnen een maand in een plan van aanpak een omvangrijke cultuurverandering bij DNB voor te stellen. GroenLinks en de SP vinden wel dat het Wellink zou sieren als hij uit zichzelf opstapt, maar ze gingen niet zo ver als de PVV die minister Jan Kees de Jager van Financiën oproept om Wellinks termijn als president van DNB zo snel mogelijk te beëindigen. Zij stellen dat het vertrouwen dat De Jager in Wellink heeft uitgesproken, in feite voorwaardelijk is. Hij heeft DNB in hun ogen onder curatele gesteld.

Verbetering
De Kamer wil dat toezichthouder DNB in de toekomst veel daadkrachtiger en assertiever optreedt. Omdat Wellink en DNB eerder stevige kritiek kregen op zijn optreden rond de verkoop van ABN Amro en de ondergang van de IJslands internetspaarbank Icesave, is er in het parlement niet veel vertrouwen in verbetering.

Verantwoorden
Ook vandaag debatteerde de Kamer met minister De Jager van Financiën over het DSB-rapport van de commissie-Scheltema. Gisteren moest president Wellink van De Nederlandsche Bank zich verantwoorden in een hoorzitting van de Kamer.

Het debat is live te volgen via Politiek 24.


Vergunning DSB
DNB kreeg forse kritiek van de commissie-Scheltema. De commissie concludeerde dat de DSB-bank in 2005 niet zo makkelijk een vergunning had moeten krijgen. Wellink was het daarmee eens: "We hadden DSB nooit zonder extra voorwaarden een bankvergunning moeten geven." Hij zei ook dat hij werkt aan een cultuurverandering binnen de Bank.

ABN
Verschillende Kamerleden willen dat Wellink ook zijn fouten erkent bij de verkoop van ABN Amro en bij het debacle rond de IJslandse internetbank Icesave. De parlementaire commissie-De Wit was bijzonder kritisch over de rol van DNB in deze dossiers. De Jager wilde zo ver nu niet gaan. "Niemand is onfeilbaar, er kan best een keer iets misgaan. Maar de portee is dat je lessen trekt en de aanbevelingen overneemt. Dat moet gebeuren", zei minister De Jager in een verwijzing naar DNB.

Vanavond in NOVA een verslag van het debat in de Kamer. Te gast is GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief