Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Asielbeleid in strijd met mensenrechten'

1 jul 10

Kijk of luister naar: 'Asielbeleid in strijd met mensenrechten'

Ter gelegenheid van het afscheid van professor Anton van Kalmthout organiseerde de Faculteit Rechtswetenschappen van de Universiteit Tilburg vandaag het congres 'Mensbeeld, beeldvorming en mensenrechten'.


Mensenrechten
Op de dag dat de nieuwe asielwet van kracht wordt, betoogt Van Klamthout in zijn afscheidsrede dat het Nederlandse asielbeleid in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De emeritus hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht zegt dat Nederland in vergelijking met het buitenland uitzonderlijk veel illegale vreemdelingen opsluit, meer dan 10.000 per jaar, en vaak onnodig. De overheid heeft de plicht om alternatieven voor de vreemdelingenbewaring te ontwikkelen, aldus Van Kalmthout.

'Humaniteit en Vreemdelingenbewaring'

Van Klamthout krijgt steun uit onverwachte hoek. Geestelijk verzorgers in dienst van Justitie onderschrijven de conclusies van Van Klamthout in het rapport 'Humaniteit en Vreemdelingenbewaring'.

In NOVA vanavond een verslag van het congres waar ook demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer aanwezig waren.

Meer informatie:
• Afscheidsrede van professor Anton van Kalmthout
Rapport 'Humaniteit in Vreemdelingenbewaring' (Justitia et Pax)
Rapport 'Humaniteit in Vreemdelingenbewaring' (Justitia et Pax) - samenvatting


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief