Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fietsen voor de techniek

2 jul 10

Kijk of luister naar: Fietsen voor de techniek

Zaterdag start het de Tour de France in Rotterdam. De Tourkoorts stijgt en peperdure fietsen vliegen over de toonbank.


Rotterdam
Van 3 tot en met 25 juli fietsen 198 renners in totaal 3642 kilometer door Nederland, België en Frankrijk. De gemeente Rotterdam verwacht dat vele honderdduizenden bezoekers naar de stad komen vanwege de start van de Tour. Zaterdag start de Tour met de proloog, een korte individuele tijdrit. Zondag verlaat het Tourcircus Rotterdam middels een etappe richting Brussel.

Cervélo
Eén van de 22 teams die zaterdag in de Maasstad aan de start verschijnt, is het Cervélo Test Team. De hoofdsponsor Cervélo ontwikkelt fietsframes en werd vijftien jaar geleden opgericht door twee ingenieurs, waaronder de Nederlander Gérard Vroomen. Cervélo is een merk van formaat en strijdt met andere topmerken als Trek, Giant en Specialized voor de winst. Maar ook voor de techniek: het is het enige 'testteam' in de Tour en fietst ook om de techniek verder te ontwikkelen. Het team geeft onderdak aan gevierde renners als Thor Hushovd en Carlos Sastre. De laatste won in 2008 de Tour op een fiets met een Cervélo-frame. 

Fietsverkoop
In 2009 werden ruim 1,3 miljoen fietsen verkocht, een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar daar voor. Onder die fietsen zijn ook peperdure modellen van duizenden euro’s.

In NOVA vanavond een reportage over de zin en onzin van fietsen boven de 5000 euro.

(foto: Flickr/Johan Vandamme - 2)


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief