Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Formatie richting Paars-plus

2 jul 10

Kijk of luister naar: Formatie richting Paars-plus

Morgenochtend om 10.00 uur praat informateur Tjeenk Willink met de vier partijen die een coalitie van paars-plus kunnen vormen. De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Afgelopen maandag en woensdag ontving de informateur deze leiders nog afzonderlijk.


Bijgepraat
Donderdagavond heeft informateur Tjeenk Willink koningin Beatrix telefonisch bijgepraat over de voortgang van de formatie. Er waren gisteren geen gesprekken tussen Willink en de fractieleiders van de partijen waarmee wordt gekeken naar een mogelijke coalitie.

Tjeenk Willink
Informateur en VVD-senator Uri Rosenthal gaf een kleine week geleden het stokje over aan de vicepresident van de Raad van State Tjeenk Willink, een informateur van PvdA-huize. Op het moment zijn er twee reële opties: een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks of een samenwerking tussen VVD, PvdA en CDA, eventueel aangevuld met D66 of GroenLinks.

Afspraken
VVD-leider Rutte zei eerder deze week dat hij de randvoorwaarden waaronder de VVD bereid is te praten over paars-plus al heeft geschetst. Welke dat precies zijn is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat de VVD afspraken wil maken over bezuinigingen, de hypotheekrenteaftrek, de kilometerheffing en immigratie.

In NOVA vanavond meer over de ontwikkelingen in Den Haag. En de balans van weer een week formatie. In de studo zijn te gast: twee politiek-commentatoren: Kustaw Bessems van Dagblad de Pers en Paul Jansen van de Telegraaf.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief