Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte: vanaf maandag onderhandelen over paars-plus

3 jul 10

Kijk of luister naar: Rutte: vanaf maandag onderhandelen over paars-plus

Vanmorgen zijn de leiders van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink, verder gegaan met verkennende gesprekken over een eventuele coalitie. De uitkomst: maandag beginnen de onderhandelingen voor een coalitie met deze vier partijen.


Perspectief
De laatste tijd is er achter de schermen al contact geweest, zo liet VVD-leider Mark Rutte weten. "Nu gaan we kijken of die voldoende zijn geweest om perspectief te zien voor onderhandelingen", aldus Rutte tegenover persbureau ANP voor aanvang van de gesprekken van vandaag. Volgens Alexander Pechtold (D66) is er misschien "een basis om met vertrouwen te gaan onderhandelen. Dat gaan we nu bekijken". De uitkomst is dat de onderhandelingen tussen deze vier partijen maandag van start gaan.  "Ik durf de onderhandelingen
aan", aldus de VVD-leider. Hij voegde daaraan toe dat er "grote verschillen" zijn tussen de partijen.

Voorwaarden
De verkenningen van vandaag waren de eerste na de verkennende gesprekken die eerder werden gevoerd onder leiding van de vorige informateur, Uri Rosenthal. Toen haakte Rutte als eerste af, omdat hij er te weinig perspectief in zag. Rutte heeft aangegeven dat er randvoorwaarden zijn die hij als uitgangspunt neemt in de onderhandelingen, waarmee hij vermoedelijk onder andere de hypotheekrenteaftrek bedoelt.

Vanavond in NOVA een verslag van de gesprekken vanuit Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief