Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Restrepo: het rauwe gezicht van de oorlog in Afghanistan

3 jul 10

Kijk of luister naar: Restrepo: het rauwe gezicht van de oorlog in Afghanistan

De film Restrepo schotelt de kijker een beeld van de oorlog in Afghanistan voor, dat hij niet licht zal vergeten. De documentaire drukt het publiek met de neus op werkelijkheid van de war on terror.


Our boys
De filmmakers Tim Hetherington (GB) en Sebastian Junger (VS) zijn beiden ervaren oorlogsjournalisten (Hetherington won in 2007 de World Press Photo). Ze verbleven dertien maanden lang in de vooruitgeschoven militaire post Restrepo in de Korengal-vallei, genoemd naar een aldaar omgekomen Amerikaanse militair. Ze volgden het leven van "our boys", die nog immer op de steun van de Amerikaanse bevolking kunnen bogen - hoewel ook die tot nu toe onvoorwaardelijke steun begint te wankelen.

Gewond
Vanaf 2007 volgden de journalisten de ontwikkelingen in het peleton. Door telkens opnieuw terug te gaan, ook nadat ze zelf gewond raakten, wonnen ze het vertrouwen van de militairen. De film toont hun bestaan op de "deadliest place on earth", zonder commentaar of duiding door anderen dan de militairen zelf.

Bekijk hier de trailer van Restrepo:


NOVA-verslaggever Willem Lust spreekt in New York met Tim Hetherington over de film en over zijn heimwee naar het kamp op de kale, onbeschutte bergtop.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief