Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Miljoenenverspilling ministeries

5 jul 10

Kijk of luister naar: Miljoenenverspilling ministeries

In Forensisch Centrum Teylingereind, een particuliere, gesloten justitiële jeugdinrichting, verblijven 86 jongens tussen de 12 en ongeveer 23 jaar. De jongens zijn op last van de rechter in een gesloten omgeving geplaatst: in afwachting van hun straf of behandeling of om hun straf of behandeling in Teylingereind te ondergaan.


Medio 2006 verzocht het ministerie van Justitie Teylingereind uit te breiden met 144 plaatsen. Daarom is Teylingereind in 2006 begonnen met het bouwen van een  nieuw cellencomplex met 150 cellen voor jeugdcriminelen.

Leeg
Maar na nu blijkt zijn deze cellen voor niets gebouwd: de afgelopen jaren is het aantal veroordelingen onder jongeren afgenomen. Officieel is de bouw in 2011 klaar maar is inmiddels in een vergevorderd stadium. De bouw heeft tientallen miljoenen gekost. En komt nu dus leeg te staan.

Jeugdzorg
Naast veroordeelde jongeren, zijn er ook probleemjongeren die in een gesloten inrichting behandeld moeten worden. Deze jongeren vallen niet onder het ministerie van Justitie, maar onder Jeugdzorg. Het ministerie van Jeugd en Gezin, verantwoordelijk voor Jeugdzorg, wil in Leidschendam en Maassluis nieuwe locaties gaan bouwen voor deze jongeren.

Aanbod
Toen Roel de Bruijn, voorzitter van Teylingereind, dit ter ore kwam, heeft hij aangeboden om het gebouwencomplex te gebruiken dat nu gebouwd wordt. Dan zijn 150 plekken gevuld. Maar het ministerie van Jeugd en Gezin heeft dit voorstel afgewezen.

Miljoenenverspilling
En met deze afwijzing ontstaat een rare situatie: er is een complex dat nog niet klaar is met de bouw (er kan dus nog van alles aangepast worden: van roze toiletten tot konijnenhokken) en desalniettemin wil het ministerie van Jeugd en Gezin opnieuw bouwen. Een miljoenenproject in een tijd van bezuinigingen.

In NOVA vanavond een gesprek met Roel de Bruijn en een reactie van demissionair minister van Jeugd en Gezin, André Rouvoet.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief