Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jan Blokker overleden

6 jul 10

Kijk of luister naar: Jan Blokker overleden

Journalist Jan Blokker is vandaag op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dit meldt NRC Handelsblad, waar Blokker werkzaam was.


Column
Blokker schreef de afgelopen jaren columns voor nrc.next. Daarvoor werkte hij onder meer voor de Volkskrant en Het Parool.

Loopbaan
Blokker begon zijn journalistieke loopbaan in 1952 als leerlingredacteur bij Het Parool en werd na diverse omzwervingen adjunct-hoofdredacteur bij de Volkskrant. Bij deze krant schreef hij sinds april 1968 eerst twee keer per week en later drie keer een column. Hij groeide uit tot een icoon van de krant.

Amputatie
In 2006 stapte hij over naar nrc.next, na een conflict met de redactie van het boekenkatern van de Volkskrant over de frequentie van zijn rubriek Als de Dag van Gisteren. Het was een klap voor hoofdredacteur Pieter Broertjes, zelf nog geen week vertrokken bij de krant. "Blokker en de Volkskrant zijn een en ondeelbaar. Zijn vertrek voelt als een amputatie. Blokker neemt in de 85-jarige geschiedenis van de Volkskrant een unieke plaats in. Hij ontmaskerde modieuze trends, hij was tegen kapsones, tegen pedanterie, tegen zelfingenomenheid, tegen de tweehonderd machtigsten van Nederland", aldus Broertjes in 2006.

Koning
Blokker kreeg in hetzelfde jaar de Machiavelliprijs, een onderscheiding voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, voor zijn oeuvre als columnist. De jury noemde hem "de koning der columnisten. In de nationale roofdierengalerij van stukjesschrijvers is Jan Blokker het ereluipaard. Achtereenvolgende generaties van journalisten, politici, onderwijzers, psychologen, andragogen, communicatiewetenschappers en opiniepeilers groeiden met hem op. Ze kregen zonder uitzondering klappen van die ene man die op zijn vaste verschijningsdagen niet mocht ontbreken aan het ontbijt."

Bekijk hier de aankondiging van zijn dood (NOS):


Portret
De VPRO-filmmakers Maarten Schmidt, Thomas Doebele en Chris Kijne hebben Jan Blokker de afgelopen twee jaar om de paar maanden geïnterviewd. De makers vonden dat Blokker's leven en kennis behouden moesten blijven en hebben alles uit zijn mond opgetekend. In NOVA vanavond een aantal fragmenten uit dit portret.

In de studio praten Hans Fels en Hans Keller, documentairemakers bij de VPRO en oud-Volkskrant-redacteur Victor Lebesque over de betekenis van Jan Blokker voor de journalistiek en voor de filmwereld. Verder een reactie van oud-Volkskrant hoofdredacteur Pieter Broertjes.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief