Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe episode misbruikschandaal Belgische rk-kerk

7 jul 10

Tijdens de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen heeft de Belgische justitie een opmerkelijke vondst gedaan, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het zou onder meer gaan om foto’s van de lichamen van slachtoffers van de kindermoordenaar Marc Dutroux.


Documenten

Naast de foto’s zouden ook andere documenten zijn gevonden die eigenlijk alleen voor justitie bestemd zijn. Ook zouden in het paleis brieven over geheime en verbrande pedofiliedossiers zijn aangetroffen. Kardinaal Danneels (foto) zal uitleg moeten geven aan justitie, aldus de krant.

The Sprout
Vandaag meldt de Vlaamse krant De Morgen dat duidelijk is geworden hoe de documenten in het archief van Danneels terecht zijn gekomen: medewerkers van het Britse blad The Sprout hebben de foto's van de slachtoffers van Marc Dutroux gestuurd.

Reactie
The Sprout zou daarmee een reactie hebben willen uitlokken op zijn bewering dat kardinaal Godfried Danneels, de voormalige aartsbisschop van Mechelen-Brussel, en elf andere Belgische notabelen de meisjes zouden hebben vermoord. Het blad publiceerde in 2004 een verzonnen verhaal dat de meisjes Julie en Mélissa niet waren gestorven in een kelder van Dutroux, maar tijdens een opname van een zogenoemde snuffmovie in aanwezigheid van onder anderen Danneels. Een snuffmovie is een film waarin de moord op een persoon wordt gefilmd.

Vaticaan
Medewerkers  van The Sprout stuurden ook een aantal foto's naar het Vaticaan in de hoop daar een reactie te krijgen. Vanuit het Vaticaan werd het materiaal doorgestuurd naar het aartsbisdom in Mechelen, waar de stukken blijkbaar in de archieven verdwenen, tot ze daar door de Belgische justitie werden ontdekt.

Ondervraging
Een en ander komt naar buiten juist op het moment dat kardinaal Danneels urenlang is ondervraagd als getuige over de dossiers van kindermisbruik in de kerk. De ondervragers wilden vooral te weten komen of Danneels op de hoogte was van dossiers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Na de ondervraging is Danneels (nog) niet in verdenking gesteld.

Getuige
Ook de voorzitter van de voormalige Belgische commissie die zich bezighield met het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, Peter Adriaenssens, is gistermiddag als getuige gehoord. Daar werd hij geconfronteerd met kardinaal Godfried Danneels, die de hele dag werd ondervraagd.

Geschokt
Adriaenssens zei na afloop dat hij niks kon en wilde zeggen over de inhoud van de confrontatie. "Het gerecht moet nu zijn werk doen", verklaarde de kinderpsychiater. Volgens Adriaenssens was Danneels geschokt. "Het is zeer moeilijk voor hem om te bedenken dat heel wat mensen dachten dat hij op de hoogte was en dat hij niets gedaan heeft. Hij is verrast dat feiten met zo'n ernst aan hem gelinkt worden", aldus Adriaenssens.

Confrontatie
Het Belgische misbruikschandaal lijkt zo steeds meer een keiharde confrontatie te worden tussen justitie en de hogere kerkleiding.

In NOVA vanavond meer over de nieuwe episode in het misbruikschandaal binnen de Belgische katholieke kerk. Vanuit België een reactie van Yves Desmet, hoofdredacteur van 'De Morgen'.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief